Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Isztambulban is megindult az SZFE-hiszti

MTI

2021.01.04. 21:00

Azt leszámítva, hogy liberális egyetem agymosott hallgatói sírnak az új rektor kinevezése ellen, nincs több közös vonás a két ügyben, mégis adja magát a hasonlat.

 

A tüntetők szerint az államfő nem demokratikus úton nevezte ki Melih Bulu közgazdászprofesszort az isztambuli Boszporusz Egyetem (Bogazici University) élére.

A közösségi médiában megjelent tudósítások szerint diákok százai tüntettek Bulu lemondását követelve.

Melih Bulu nem a mi rektorunk”

– skandálták az isztambuli diákok.

Néhányuknak sikerült bejutni az egyetem campusára, ahol elfoglaltak egy épületet. Későbbi felvételeken a diákok és a biztonsági erők tülekedését lehetett látni, több tüntetőt előállítottak.

A török rendőrség egyelőre nem reagált a történtekre.

Bulu a török sajtó szerint a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselőjeként akart indulni a 2015-ös parlamenti választásokon. Az 1980-as török katonai puccs óta Bulu az első rektor, akit nem az egyetem választott saját berkeiből a felsőoktatási intézmény élére.

A kormánypárt szóvivője, Ömer Celik az AKP sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Bulu kinevezése nem irányul a tudományos élet szabadsága ellen.

A főleg angol nyelven oktató Boszporusz Egyetemet 1863-ban alapították, Robert College néven. Ez volt az első amerikai egyetem az Egyesült Államok területén kívül. 1971-ben nevezték át a Boszporuszra utalva, amelynek európai partján fekszik Isztambul.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére