Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Itt vannak az exit poll eredmények a svéd választásról

Bokor Gábor

2018.09.09. 20:18

Kiadták az elsõ adatokat.

A svéd TV4 csatorna negyed órával az urnazárás előtt adta ki az első exit poll eredményeket, mely alapján megállapítható, hogy a jelenleg is kormányzó Szociáldemokrata Párt kapta a legtöbb szavazatot, azonban sokat vesztett a szavazótáborából, évtizedes mélypontra érkeztek. Ez azonban csak egy speciális közvélemény-kutatásnak az eredménye, így ettől a valós eredmény akár nagyfokú eltérést is mutathat.

A bevándorlásellenes Jimmie Akesson vezette Svéd Demokraták a harmadik legerősebb párt lett, ha így maradnak az eredmények.

A most vasárnapi választáson 7,4 millióan szavazhattak, 6300 politikus versenyzett a 349 mandátumért, a svéd választási rendszerről EBBEN a cikkben olvashatsz részletesen. A skandináv országot négy évig folyamatosan kisebbségben kormányozta a Szociáldemokrata Párt és a vele szövetséges Zöld Párt. Ha szükségük volt pluszszavazatokra, akkor a szélbalos Baloldali Párthoz fordultak. 

A bevándorlásellenes erők előretörése mára Svédországban is megállíthatatlanná vált: története legjobb eredményért érte el ma a Svéd Demokraták, mely a leginkább utasította el az illegális migrációt, míg a baloldali pártok azt bőszen támogatták. 

Hivatalos végeredmény csak késő éjszaka lesz, a jelenlegi adatok szerint sem a jelenlegi középbalos tömörülésnek, sem a jobboldali pártok egyikének sem lesz többsége a Riksdagban, azaz a svéd parlamentben. 

Hajszálnyi előnnyel – 39,6 százalékkal – győzhetett az exit poll eredmények szerint az ellenzéki jobbközép választási szövetség a Svédországban vasárnap tartott parlamenti választáson, szemben a kormányzó szociáldemokraták vezette baloldali koalíció 39,4 százalékával. Az SVT svéd köztelevízióban ismertetett exit poll szerint a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) párt a voksok 19,2 százalékát kaphatta.

Míg négy éve a Svéd Demokraták kicsivel több mint tíz százalékot kaptak, most úgy tűnik, hogy a választók csaknem ötöde rájuk adta a voksát.  

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére