Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jobboldali fordulat világszerte

888.hu

2022.10.04. 14:40

Mindenkinek elege lesz lassan a baloldalból?

 

A nemzetközi színtéren az utóbb idők legpozitívabb fejleménye, hogy az emberek egyre több helyen küldik el a sunyiba a baloldali politikusokat és velük együtt a baloldali politikát.

Hatalmas siker az olaszoknál, hogy végül Giorgia Meloni alakíthat kormányt, aki széles jobboldali összefogással legyőzte a baloldalt.

Olaszország híres arról, hogy a megalakuló kormányok igen korán, átlag két év után szétesnek. Ez alól Silvio Berlusconi volt kivétel 2008 és 2011 között. Neki három évig is sikerült megtartani a vezetést. Rosonczy-Kovács Mihály Lengyelország és Olaszország szakértő, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója szerint viszont most a jobboldal egyik ígérete, hogy stabilitást hoz a politikába és hogy kormányozhatóság szempontjából hatékonyabbá teszi azt.

Az, hogy mennyire fog nekik sikerüli a dolog, nehéz kérdés, hiszen hatalmas a szembeszél. A három jobboldali pártnak össze kell fognia, hogy keresztül tudja vinni a terveit, de ezen felül még Brüsszellel is meggyűlhet a a bajuk. Emlékezzünk csak vissza Ursula Von der Leyen fenyegetőzésére, még a választások előttről.
Vitathatatlan, hogy kemény hónapok állnak előttük.

 

 

Olaszország mellett idei év nagy meglepetése a svédországi politikai fordulat, mely kivette a győzelmet a migráció pártján állók kezéből. A választás napján nagyon sokáig úgy tűnt, hogy a szocdem Magdalena Andersson fog nyerni, estére viszont a szavazatok nagy feldolgozottságánál fordult a kocka és a Mérsékelt Párti Ulf Kristersson alakíthat végül kormányt. Kérdés, hogy ezzel a kis többséggel mit tud majd tenni, de már az is nagy eredmény, hogy ilyen messzire jutott a jobboldali, migrációkritikus pártszövetség. Az viszont már biztos, hogy sikerült alaposan felbosszantani a baloldalt azzal, hogy a Svéd Demokraták kapnak az új kormányban jelentős pozíciókat. A Svéd Demokraták a munkaerő-piaci, az üzleti, az igazságügyi és a külügyi bizottságban is megszerezték az elnöki posztot, emellett a polgári, a közlekedési, a védelmi és az adóügyi bizottságban is alelnökséget kaptak.

 

 

Kanadában, Quebecben is sikerült kisebb sikereket elérnie a konzervatívoknak. Pontosabban az eddigi eredményt megvédeni. Francois Legault lett a tartomány miniszterelnöke, aki 2018 óta tölti be ezt a tisztséget középjobbosként és most ismét felhatalmazást kapott.

 

Braziliában szintén esélyes a jobboldal. A választások első fordulóján két jelölt jutott tovább, Jair Bolsonaro és a munkáspárti Luiz Inácio Lula da Silva. Az első fordulóban Lula kapott több szavazatot, de a másodikban még jelentősen fordulhatnak az erőviszonyok, hiszen akár a többi jobboldali párt szavazóinak voksaira számíthat majd.

Bolsonaro már az első fordulót is győzelemnek tartotta, hiszen jobboldali Liberális Pártja szövetségeseivel együtt a parlament mandátumainak több, mint felét tudhatja magáénak.

Ez a hazafiak legnagyobb győzelme Brazília történetében: a brazil terület 60 százalékát fogják olyanok kormányozni, akik védelmezik értékeinket, és egy szabadabb nemzetért küzdenek.”

– hangsúlyozta Bolsonaro Twitter-bejegyzésében.

 

 

 

Amit tehát látunk, hogy ha a nagy nyugati liberális fellegvárak nem is feltétlen inognak meg egyelőre, de már látszik egy konzervatív, jobboldali fordulat. Ilyen szempontból mondjuk kivétel Svédország, melyről azt gondolhatta mindenki, hogy a migránssimogató baloldal örök időkre bebetonozta magát.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére