Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kabul részt vesz az Oroszországban és Törökországban tervezett csúcstalálkozókon

888.hu

2021.03.13. 17:00

Afganisztán részt vesz az Oroszországban és Törökországban tervezett találkozókon – erősítette meg szombaton egy magas rangú afgán kormányilletékes.

Hamdulla Mohib nemzetbiztonsági főtanácsadó heti sajtótájékoztatóján közölte, hogy Kabul mindkét találkozóra delegációt küld. Hozzátette, hogy a küldöttségek összetétele attól függ majd, milyen szinten képviseltetik magukat a tálibok és a többi ország.

A tálibok szóvivője azt mondta, hogy megkapták Moszkva meghívóját, de még nem született végleges döntés a részvételükről a moszkvai tanácskozáson.

A javasolt törökországi konferencián való esetleges részvételükről nem beszéltek.
Moszkva magas szintű konferenciát szervez Afganisztánról március 18-ra. Meghívót kapott az afgán kormány, különböző politikai vezetők, a tálibok, az Egyesült Államok, Kína és Pakisztán.
Az oroszországi diplomáciai lépés egybeesik az afganisztáni békefolyamat felgyorsítására irányuló amerikai erőfeszítésekkel az amerikai csapatok esetleges május 1-i kivonása előtt.
A Joe Biden vezette új amerikai kormányzat magas rangú konferencia megszervezését ajánlotta az ENSZ égisze alatt a tálibok és az afgán politikusok között a jövő hónapban Törökországban. A tanácskozás célja a „békeszerződés véglegesítése” a politikai rendezésről és a tűzszünetről folytatandó tárgyalások révén.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt írta az afgán vezetőknek, hogy az Egyesült Államok „megfontolja a május 1-i csapatkivonást”, „de más megoldásokon is gondolkodnak”.
A tálibok és az afgán kormány között Katarban folytatott tárgyalások hónapokkal korábban megrekedtek, nem sikerült kézzelfogható előrehaladást elérni.
Az Egyesült Államok tavaly állapodott meg a tálibokkal a kivonulásról 19 évi katonai beavatkozás után. A szunnita lázadók viszonzásképpen megígérték, hogy felhagynak a fegyveres támadásokkal, és részt vesznek az afganisztáni erők közötti béketárgyalásokon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére