Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kinevezi miniszterelnökké Rishi Sunakot a brit uralkodó

888.hu, MTI

2022.10.25. 08:40

III. Károly király kedden várhatóan megbízza a kormányalakítással Rishi Sunakot, a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjét.


Sunak
ot az alsóházi konzervatív frakció választotta hétfőn nagy többséggel a pártvezetői posztra.
A tisztségről Sunak elődje, Liz Truss múlt csütörtökön lemondott, miután szeptember végén előterjesztett adócsökkentési programja – amelynek finanszírozási hátterét a piaci szereplők nem látták biztosítottnak – hatalmas piaci felfordulást kavart, és ennek nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része Truss ellen fordult.
Távozása a Konzervatív Párt éléről miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti. Truss ugyanakkor egészen addig a pillanatig ellátja a kormányfői teendőket, amíg III. Károly kedden, a londoni Buckingham-palotában formálisan el nem fogadja lemondását.

Liz Truss – akit III. Károly király édesanyja, II. Erzsébet királynő szeptember 6-án, halála előtt mindössze két nappal nevezett ki miniszterelnökké – lemondása bejelentéséig alig 45 napot töltött a Konzervatív Párt és a kormány élén. Ezzel ő lett a brit politikatörténet legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke.
Truss kedden kora délelőtt még összehívja utolsó kabinetülését, majd rövid nyilatkozatot tesz a Downing Streeten. Ezután a Buckingham-palotában audiencián fogadja őt a király, akinek formálisan bejelenti lemondási szándékát.

 

Károly ezt elfogadja, majd a hagyományos protokoll alapján nem sokkal később szintén audienciára hívja és kormányalakítással bízza meg Rishi Sunakot.

Sunak ezután – immár az Egyesült Királyság miniszterelnökeként – a Downing Streetre hajtat, ahol várhatóan rövid sajtónyilatkozatot tesz.
III. Károlynak – aki édesanyja szeptember 8-án bekövetkezett halála óta az Egyesült Királyság uralkodója – a trónon eltöltött eddigi másfél hónapja alatt Rishi Sunak lesz a második miniszterelnöke Liz Truss után.
II. Erzsébet királynőnek – aki hetven évet töltött a brit trónon – tizenöt miniszterelnöke volt, az első közülük Sir Winston Churchill.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére