Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kirúgták az orvost, mert nem a "választott nemük" szerint szólította a pácienseket

888.hu

2018.07.10. 16:01

Egy 26 éve praktizáló orvost rúgtak ki a brit egészségügyi szolgáltatótól (NHS), mondván, hogy alkalmatlan a munkára, ugyanis a betegeket a biológiai nemük alapján azonosította, valamint az ehhez tartozó névmást (he, she) használta. Az orvos nem volt hajlandó a pácienseket a "választott nemük" alapján kijáró személyes névmással megszólítani.

Dr. David Mackereth májusban kezdte továbbképezni magát, hogy egészségügyi és fogyatékossági értékelő munkakörben tudjon elhelyezkedni, ám gondok adódtak, mivel vallásos keresztény volt – írja a Times.

Az új munkakörben Dr. Mackereth feladata az lett volna, hogy jelentéseket írjon olyan személyekről, akik le szerették volna százalékoltatni magukat, vagyis meg kellett volna állapítania a jelentkező személyek fogyatékosságának tényét és annak mértékét. A képzés alatt az instruktorától azt az utasítást kapta az orvos, hogy a bevett eljárás szerint a beteget az általa választott nem szerint kell szólítani, nem pedig a biológiai neme alapján.

Az orvos elmondta, hogy neki ezzel problémái vannak, ugyanis ő abban hisz, hogy a nemet a biológia és a genetika határozza meg, és ahogy az a Bibliában is áll, Isten az embereket nőnek és férfinak teremtette.

Befoghattam volna a számat, ám ez volt az ideális pillanat, hogy felvessem ezt a kérdést"

– nyilatkozta.

Mackereth instruktora az esetről jelentést készített feljebbvalóinak, miután az orvos kapott egy e-mailt a személyzeti osztálytól, amelyben az állt, hogy a páciensekkel való kapcsolatfelvétel során a páciensek által választott nemnek megfelelő névmással kell megszólítani őket, ellenkező esetben

a kapcsolatfelvételt zaklatásnak minősíti a 2010-es egyenlőségi törvény"

– állt az e-mailben.

A 2010-es egyenlőségi törvény (Equality Act): a jogszabály, amely több korábbi jogszabályt egyesít magában (az 1970-es azonos munkáért azonos bér törvényt, a szexuális alapú diszkrimináció elleni 1975-ös törvényt, stb.), alapvetően a társadalmi és a munkahelyi diszkrimináció ellen jött létre. Számos olyan pontja van, amelyet széles körű konszenzus övez: a törvény például előírja, hogy mindenki számára elérhetővé kell tenni a közszolgáltatásokat (például a mozgáskorlátozottak vagy a látássérültek számára is). Számos vitás kérdést is szabályoz a törvény, így például azt is, hogy a nemváltáson átesett személyek esetében a változtatás elismerését nem kell orvosi papírhoz kötni – korábban ez nem így volt. A transzlobbi és más, LMBTQ-s lobbicsoportok a törvény folyamatos felhígításával próbálják elérni, hogy több kiváltságuk legyen, mint a többségi társadalomnak.

Az egyenlőségi törvény egy személy esetében 12 "védett jellemzőt" állapít meg, ezek közül az egyik a nem meghatározása. A törvény ugyanakkor nem köti ki, hogy az adott személyt milyen névmással kötelező (!) illetni, ha az adott férfi vagy nő nem a biológiai nemét tartja sajátjának.

Az egyébként négy gyermeket nevelő orvos így azt válaszolta, hogy lelkiismereti okokból nem tud megfelelni az NHS által – de a törvény által egyébként nem – ráerőltetett szabályoknak. A szolgáltató erre megszüntette a munkaviszonyát.

Az orvos – aki karrierje nagy részét baleseti és sürgősségi osztályokon töltötte – azt mondja, hogy e miatt az eset miatt sérült a vallásszabadsághoz és a szólásszabadsághoz fűződő joga.

Először is nem fejezhetjük ki, hogy miben hiszünk. Másodszor, ez az eset megmutatja, hogy nem gondolhatjuk azt sem, amiben hiszünk. Végső soron pedig ki sem állhatunk amellett, amiben hiszünk"

– nyilatkozta az orvos. Hozzátette: arra kényszeríteni embereket, hogy bizonyos névmásokat használjanak, az a szólásszabadság megsértése.

Nem hiszem, hogy kényszerből kellene használnom bizonyos névmásokat. Nem célom, hogy bárkit is megsértsek. Ám ha valaki megsértése ahhoz vezet, hogy orvosokat rúgjanak ki, akkor a társadalomnak ideje elgondolkodnia, hogy jó irányba tartunk-e"

– mondta Mackereth. Azt is kifejtette, attól tart, hogy mások hasonlóan járhatnak. Az orvos elmondta, hogy nem a transzgender mozgalmat támadja, csak meg szeretné védeni saját szólásszabadságát.

A személyzeti hivatal szerint ők elvárják munkatársaiktól, hogy érzékenyen és körültekintően járjanak el a különböző esetekben. A nemi identitás meghatározása szerintük beletartozik a "védett jellemzők" körébe, amelyet a törvény szabályoz, így meg kellett válniuk az orvostól.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére