Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kisebbségi kormány alakulhat Csehországban

888.hu

2017.10.27. 21:28

Kisebbségi kormány alakítását tervezi Andrej Babis, a múlt heti csehországi képviselõházi választásokon gyõztes ANO mozgalom elnöke. A miniszteri tisztségeket a kabinetben az ANO képviselõi, illetve független szakértõk látnák el - mondta Babis pénteken Prágában az iDnes hírportálnak.
PRÁGA, 21:28

Kisebbségi kormány alakítását tervezi Andrej Babis, a múlt heti csehországi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalom elnöke. A miniszteri tisztségeket a kabinetben az ANO képviselői, illetve független szakértők látnák el - mondta Babis pénteken Prágában az iDnes hírportálnak.

Andrej Babis tervével nyilván arra reagált, hogy az eddigi megbeszélésekben a számba jöhető pártok egyike sem mutatott hajlandóságot vállalni a koalíciós kormányzást a jobbközép ANO-val – írja az MTI.

A kisebbségi kormány Babis nyilatkozata szerint az összes parlamenti párt programjának valamelyik elemét felvállalná.

Korábbi közlések szerint Milos Zeman államfő várhatóan kedden ad kormányalakítási megbízatást Andrej Babisnak.

Miután mindenütt elutasításra találtunk, megpróbáljuk a kisebbségi kormányt. És egy olyan programmal jövünk elő, amely részben az összes párt programját teljesíteni fogja"

– pontosította elképzelését az ANO elnöke.

Egyelőre nincs pontosabb képünk arról, hogy mely pártok lennének hajlandóak támogatni egy ilyen kormányt"

– fejtette ki a politikus. Több párt súlyos kudarcot vallott a választásokon, s azok jelenleg elsősorban a jövőjükkel foglalkoznak – tette hozzá.  

Megvannak a saját problémáik, mert kudarcot vallottak a választásokon, és tagságuk joggal követeli a vezetők távozását"

– jegyezte meg.

A múlt heti csehországi képviselőházi választásokat az ANO mozgalom nyerte meg majdnem 30 százalékos támogatottsággal, ami a 200 tagú parlamenti alsóházban 78 mandátumot jelent. A második helyen a Polgári Demokratikus Párt (ODS) végzett 25 mandátummal, míg a harmadik és a negyedik helyen a Cseh Kalózpárt, illetve a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom áll 22-22 mandátummal. A képviselőházba összesen kilenc tömörülés jutott be.

Az előzetes tárgyalásokon az ANO konkrét koalíciós partnerséget ajánlott fel az ODS-nek, mert a két párt programjában sok a közös vonás. Az ODS ezt elutasította. Több párt szintén úgy nyilatkozott, hogy nem kívánnak együttműködni az ANO-val.

Ugyanakkor rámutattak arra, hogy Andrej Babis ellen büntetőeljárás volt folyamatban uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. Babis a bírálatokat visszautasította, s azt állítja, hogy politikai célzatú támadás indult a személye ellen. A büntetőeljárást a politikus ellen leállították, miután újra képviselői mandátumot és mentelmi jogot szerzett. Az eljárás újraindításához a rendőrségnek ismét kérnie kell a parlamenttől Babis mentelmi jogának megvonását.

Az eddigi tárgyalásokon csak a bevándorlásellenes SPD volt hajlandó koalícióra lépni Babissal,  ezt viszont Babis utasította vissza.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére