Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Komoly következményei lehetnek annak, ha Nancy Pelosi ellátogat Tajvanra

888.hu

2022.07.29. 14:40

Hszi Csin-ping kínai államfő figyelmeztette Joe Biden amerikai elnököt több mint kétórás csütörtöki telefonbeszélgetésük során Tajvannal kapcsolatban, a kínai állami média jelentése szerint a politikus azt mondta: „aki a tűzzel játszik, megégeti magát, reméljük, ezt az Egyesült Államok is belátja”.

 

Washington számára egyre nagyobb aggodalmat kelt Kína egyre csak növekvő befolyása a délkelet-ázsiai és csendes-óceáni térségben, valamint az, hogy Peking nem ítélte el Oroszország ukrajnai háborúját, sőt, esetleg támogatja is olyan eszközökkel, amelyek katonai célra felhasználhatók.

Hszi felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartsa magát az „egy Kína” elvhez Tajvannal kapcsolatban, tettei és szavai legyenek összhangban ezen a területen. Peking Kína egyik tartományának tekinti Tajvant.

 

A két nagyhatalom között ismét feszültség támadt nemrég, amikor Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke bejelentette, hogy Tajvanra látogat, ami diplomáciai nyelven nyílt amerikai támogatást jelent.

 

Biden a múlt héten újságíróknak elismerte, hogy Pelosi augusztusra tervezett tajvani utazása az amerikai hadsereg tisztségviselői szerint „nem volna jó ötlet”.

A kínai államfő korábban kijelentette:

 

nem zárja ki, hogy akár erőszakot alkalmazzon annak érdekében, hogy elfoglalja Tajvant és ténylegesen egyesítse a szigetet Kínával.

 

A kínai elnök kedden azzal is fenyegetőzött, hogy „új rakétákkal” fogja megcélozni a Tajvan közelében lévő amerikai repülőgépeket és repülőgép-hordozókat, ha a házelnök folytatja jövő hónapra tervezett látogatását a szigeten. Figyelmeztette, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) készen áll arra, hogy ehhez felhasználjon minden fejlett technológiát.

 

Csütörtökön viszont már Bident próbálták jó belátásra bírni úgy, hogy ez az út „politikai gondokat” okozna még a demokrata párt számára is. A kínai állami tulajdonú Global Times szerint ellen kell állniuk a republikánusok nyomásgyakorlásának. Arra hivatkoztak, hogy a republikánus törvényhozók és a Trump-kormányzat korábbi tisztviselői felszólították Pelosi-t, hogy látogassa meg Tajvant. Azt is megfigyelték ugyanakkor, hogy számos kongresszusi demokrata is nyilvánosan arra buzdítja Pelosi-t, hogy folytassa tajvani útját, köztük Jim Himes (D-CT) képviselő, a képviselőház hírszerzési bizottságának tagja és Jim McGovern képviselő (D-MA), Pelosi házelnök vezetői csapatának tagja.

A Global Times zavaróan azt is állította, hogy a republikánusoknak az is jól jöhet a félidős választásokhoz közeledve, hogy végül lemondják az utazást, ekkor ugyanis elmondhatják mindenhol, hogy „a demokraták túl gyengék, és nem merik kihívni Kínát”.

 

A republikánusok Pelosinak adott bátorításai inkább csapdát állítanak, mintsem valódi jóváhagyást. Ha Pelosi végül a szigetre megy, és olyan katonai válságot idéz elő, amelyet az Egyesült Államok nem tud kezelni, a republikánusok továbbra is kritizálhatják a Biden-kormányzatot, amiért nem kezelte a válságot.”

– mondta az egyik névtelen „szakértő”.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére