Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Koránt is égettek a Törökország elleni tüntetésen Stockholmban

888

2023.01.21. 20:40

Koránt is égettek a Törökország és a NATO-csatlakozás elleni tüntetésen szombaton Stockholmban, ami tovább mélyítette a két ország közötti feszültséget, miközben Svédországnak szüksége van a török jóváhagyáshoz a NATO-csatlakozáshoz.

 

„A lehető leghatározottabban elítéljük a szent könyvünk elleni aljas támadást. (...) Teljességgel elfogadhatatlan a szólásszabadság jegyében történt engedélyezése ennek az iszlámellenes támadásnak, amely muszlimokat vesz célba, és sérti a szent értékeinket” – közölte a török külügyminisztérium.

A tárca azután adta ki a közleményt, hogy a török nagykövetség közelében, fémkordonok védelmében és erős rendőri biztosítás mellett egy radikális jobboldali iszlám- és bevándorlásellenes dán-svéd aktivista elégette a Korán egy példányát.

Az „iszlamofób provokációkat” visszataszítónak nevezve elhatárolódott a történtektől a svéd külügyminiszter is. „Svédországban messzemenően tiszteletben tartjuk a kifejezési szabadságot, de ez nem jelenti azt, hogy a svéd kormány vagy én magam támogatnám a tüntetésen kifejtett nézeteket.” – írta Twitter-üzenetében Tobias Billström.

„Ha valaki szerint nem kell a szólásszabadság, máshol kell élni.” – mondta egyebek mellett több mint egyórás szónoklatában a gyakorlott Korán-égető Rasmus Paludan, a Kemény Vonal nevű dán radikális jobboldali párt vezetője, aki svéd állampolgár is egyben.

 

A rendőrség pénteken úgy ítélte meg, hogy a svéd alkotmány, valamint a svédországi szólás- és gyülekezési szabadság nem teszi lehetővé a tüntetésnek a közrend nevében történő betiltását.

Rasmus Paludan akciójának rendőrségi engedélyében az szerepelt, hogy az iszlám és az ellen tiltakozik, amit ő Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek a svédországi szólásszabadságba való beavatkozási kísérletének nevez.

Egy másik tüntetést a kurdokkal valós szolidaritás jegyében és Svédország NATO-csatlakozása ellen tiltakozva tartottak szombaton Stockholmban. Törökbarát demonstrálók egy csoportja pedig a török nagykövetség közelében tartott gyűlést. Mindhárom megmozdulást engedélyezte a rendőrség.

A kurdpárti, NATO-csatlakozást ellenző tüntetésen, amelyen a szónokok egy, „Mi mind PKK vagyunk” feliratú transzparens előtt álltak, több száz kurdbarát és baloldali radikális szimpatizáns vett részt. A svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásának feltételeként Ankara a más országok mellett Törökországban, Svédországban és az Egyesült Államokban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Svédországban élő tagjainak kiadatását követeli.

A rendőrség szerint mindhárom tüntetés békésen zajlott.

 

MTI

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére