Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kurz kormánya immár hivatalosan is megbukott

Tóth Dalma

2019.05.28. 16:31

Hivatalosan is felmentette hivatalából a kormányt Alexander Van der Bellen osztrák államfő kedden, egy nappal azután, hogy a parlament megvonta a bizalmat Sebastian Kurz kancellár kormányától.

Alexander Van der Bellen ezzel egy időben ideiglenesen kinevezte a feloszlatott kormány tagjait addigi miniszteri tisztségeikre, ameddig az ügyvivő kormány hivatalba nem lép. Az ügyvivő kormány kinevezéséig a kancellári feladatokat átmenetileg Hartwig Löger kancellárhelyettes, pénzügyminiszter látja el.

A feloszlatott kormány tagjai várhatóan mindössze néhány napig maradnak hivatalban, ugyanis az államfő legkésőbb egy héten belül meg szeretne bízni egy általa kijelölt kormányfőt a szakértőkből álló ügyvivő kormány megalakítására.

Az osztrák államfő felszólította a pártokat, hogy tanúsítsanak tiszteletet egymás iránt.

Demokráciában nem elég csupán akkor beszélni a többiekkel, amikor szükséged van rájuk

– hangsúlyozta Van der Bellen.

Az ügyvivő kormány előreláthatólag szeptemberig, az előrehozott választásokig marad hivatalban.

Kurzot és kormányát hétfőn mozdította el posztjáról az osztrák parlament. A kancellár ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány szavazásán az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) együtt voksolt a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is, amely egy hete még koalícióban együtt kormányzott Kurzcal, ám a néppárti kancellár felmondta a szövetséget, miután kompromittáló videó került napvilágra az FPÖ vezetőjéről, Heinz-Christian Strache alkancellárról.

A bizalmatlansági indítvány az osztrák jog szerint a legerősebb politikai szankció, amely a kormány tagjaival vagy akár a kabinet egészével szemben alkalmazható; ha az alsóház, a Nemzeti Tanács többsége úgy dönt, hogy megvonja bizalmát a kormánytól vagy valamelyik minisztertől, akkor az államfő a kabinetet vagy az érintett kabinettagot minden további nélkül felmenti hivatalából.

Ausztria második világháború utáni történetében eddig nem fordult elő, hogy a parlament megvonta volna a bizalmat a kormánytól vagy valamelyik tagjától, mert a többség vagy kitartott az illető mellett, vagy önszántából lemondott, akinek az elmozdítását kezdeményezték.

A leváltott kancellár szóvivője kedden közölte: Kurz nem veszi át az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetői posztját és parlamenti mandátumát sem veszi fel. Kurz jelenleg azon fáradozik, hogy „biztosítsa a zökkenőmentes átmenetet az ügyvivő kormánynak”, ezt követően pedig országjárásra indul Ausztriában, hogy „támogatást szerezzen az emberektől irányvonalának folytatásához”. Kurz továbbra is az ÖVP vezetője maradt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére