Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kurz pénteken kaphat megbízást, a Zöldek biztosan kiestek

Pörge Béla

2017.10.17. 06:18

A levélszavazatok egy részét megszámolták, a Zöldek már biztosan kiestek, érik az SPÖ második helye.
BÉCS, 6:18

A levélszavazatok egy részét megszámolták, a Zöldek már biztosan kiestek, érik az SPÖ második helye.

Alexander van der Bellen osztrák elnök már vasárnap, a választások napján világossá tette, hogy a hivatalos végeredmény után kéri csak fel a győztes párt vezetőjét kormányalakításra. Az előző kormány hétfőn lemondott, ám ez csak formalitás, a héten még ügyvezetői kormányként ők fogják vezetni Ausztriát.

Sebastian Kurz, a győztes ÖVP elnöke lesz az új kancellár. Több ízben utalt rá korábban, hogy nem folytatódhat a nagykoalíciós kormányzás, ez össze is cseng a választók akaratával. Így nagy esély mutatkozik arra, hogy az ÖVP az Osztrák Szabadságpárttal lép majd koalícióra.

Az FPÖ és vezetője, Heinz-Christian Strache ennek ellenére nem lehet maradéktalanul boldog, az SPÖ ugyanis úgy tűnik, egy mandátummal több helyet kaphat majd az új parlamentben. Bár hétfőn még öt különböző végeredményt is előrejeleztek Ausztriában, a levélszavazatok eddigi alakulása azt erősíti meg, hogy az SPÖ hajszállal megelőzi majd az FPÖ-t.

Szintén a levélszavazatok részeredményeinek köszönhetően vált biztossá, hogy a Zöldek (Grünen) kiesnek a parlamentből. Ezzel egyértelműen ők a választás legnagyobb vesztesei. A NEOS és Peter Pilz listája bejutott, 10 illetve 8 mandátummal. A két kis párt jelezte, hogy ellenzéki szerepre készülnek — írja az MTI.

A választási részvétel közel 80 százalék volt. Hivatalos végeredmény csütörtökön várható.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére