Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Leállíthatják a Magyarországra szállító Török Áramlat gázvezetéket is?

888.hu

2022.09.30. 12:35

A szankciókat okolva a Török Áramlat esetében is belengették az elzárást.

 

Amint arról a 888.hu is is több ízben beszámolt, az európai gázellátás katasztrofális veszélyben van.

Mint ismeretes, a hét elején szivárgást észleltek az Északi Áramlatokon. Kiderült, hogy

legalább négy helyen ömlik a gáz a Balti-tengerbe.

 

A helyzetet súlyosbítja, hogy pár napja a Gazprom a Twitteren jelentette be, hogy leállítja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást Európába. A lépés hátterében elszámolási-, illetve jogvita van.

 

A Gazprom szerint az orosz hatóságok a szankciós intézkedésekkel betilthatnak minden, a Naftogazzal lefolytatott tranzakciót, beleértve az elszámolásokat is. Ezt akkor lépik meg – írták –, ha az ukrán vállalat nem hagy fel azzal a próbálkozással, hogy a tranzitdíjakkal kapcsolatos vitát nemzetközi döntőbíróság előtt folytassa le.

 

 

Ha ez a leállás megtörténik – ami az Északi Áramlat és a Jamal vezetékek lezárása után nem tűnik valószínűtlennek –, akkor egyedül a Török Áramlat felől, a Balkánon és Magyarországon át érkezne csak orosz földgáz.

 

Azonban úgy tűnik, hogy a Török Áramlat „napjai is meg vannak számlálva”.

 

A RFERL.org beszámolója szerint a Gazprom az Európai Unió szankcióira hivatkozva közölte, hogy

a Török Áramlaton felfüggeszti a karbantartási és javítási munkák egy részét, ami az európai energiaválság elmélyülésével fenyeget.

 

Oleg Akszjutin, a South Stream Transport igazgatója a hónap elején jelezte a részlegvezetőknek, hogy a holland import- és exporthatóság szeptember 17-i hatállyal visszavonja a kiviteli engedélyt. A Reuters is erről számolt be, mint írták, a Török Áramlat gázvezeték orosz tulajdonú üzemeltetője csütörtökön közölte, hogy Hollandia visszavonta az exportengedélyt, de folytatja a gázszállítást, hozzátéve, hogy kérte az engedély újbóli kiadását. Egyelőre nem tudni, hogy megkapják-e.

 

A South Stream Transport a Kreml által ellenőrzött földgázóriás, a Gazprom hollandiai egysége, amely a Fekete-tenger alatt Oroszországból Törökországba, majd a Balkánra és Közép-Európába vezető TurkStream vezetéket kezeli.

A portál megszerezte Akszjutin levelének másolatát, amelyben az áll, hogy
„függesszék fel a gázvezeték műszaki támogatásával kapcsolatos valamennyi szerződés teljesítését, beleértve a tervezést, gyártást, összeszerelést, tesztelést, javítást, karbantartást és képzést”.
Állítása szerint a gázexportot folytatni kell, de csak vészhelyzeti támogatással, a környezeti károk megelőzése érdekében.

Deyan Kalaydzhiyev, a szerződésekért felelős vezető egy levélben –amelyet az RFE/RL szintén megszerezett – közölte a dolgozókkal, hogy tájékoztatja a nyugati áru- és szolgáltatásbeszállítókat – például a vezérlőszelepeket, a műszaki támogatást, a távközlést a vezeték karbantartásához és a vezeték javításához segítséget nyújtó partnereket –, hogy a beszerzési szerződéseket szeptember 16-tól felfüggesztik.

 

A Török Áramlat évente 31,5 milliárd köbméter földgáz szállítására képes, amelynek felét Törökországba, másik felét pedig a Balkánra és Közép-Európába juttatja el.

Szerbia és Magyarország a fő európai fogyasztók.

 

A Török Áramlat három kilométerrel a tengerszint alatt, nagy szeizmikus aktivitású vizekben fekszik. Speciális hajók rendszeresen ellenőrzik a csővezetéket a sérülések szempontjából, hogy a javításokat gyorsan el lehessen végezni. A vezeték ellenőrzéséhez és javításához szükséges berendezéseket nagyrészt nyugatról importálják.

A South Stream Transport szerződéseinek felfüggesztése azt jelenti, hogy

„senki sem lesz képes elvégezni a javításokat, ha egy cső megsérül, gáz szivárog, vagy ha a vezeték egy része földrengés miatt szétesik. Valójában a vállalat elvesztette a csővezeték feletti operatív ellenőrzést, az orosz ág elvesztette a kapcsolatot a vállalati központtal”

– mondta az RFE/RL-nek egy vállalati forrás.

 

Oroszország az év elején csökkentette a mennyiséget az Európába irányuló fő földgázexport-vezetékén (Északi Áramlat 1) arra hivatkozva, hogy a berendezésekre és szolgáltatásokra vonatkozó nyugati szankciók akadályozták a Balti-tengerben húzódó víz alatti vezeték karbantartásának képességét.

Ez a lépés rekordmagasra emelte az uniós gázárakat. A múlt hónapban Oroszország a folyamatos karbantartási problémákra hivatkozva teljesen leállította az Északi Áramlat 1-en keresztül történő exportot.

A nyugati vezetők azzal vádolták Oroszországot, hogy a szankciókat ürügyként használta fel az Európába irányuló földgázexport csökkentésére, hogy súlyos gazdasági fájdalmat okozzon a blokknak, gyengítse az EU Ukrajnának nyújtott támogatását, és visszafordítsa a szankciókat.

 

 

Frissítés:

Cikkünkre reagált Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külügyi szóvivője:

 

A Török Áramlat vezetéken zavartalan a szállítás. A Gazprom jelzése szerint ebben változás nem várható, a sajtóban megjelent kérdések jogi tisztázása zajlik.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére