Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Leállíthatják a Magyarországra szállító Török Áramlat gázvezetéket is?

888.hu

2022.09.30. 12:35

A szankciókat okolva a Török Áramlat esetében is belengették az elzárást.

 

Amint arról a 888.hu is is több ízben beszámolt, az európai gázellátás katasztrofális veszélyben van.

Mint ismeretes, a hét elején szivárgást észleltek az Északi Áramlatokon. Kiderült, hogy

legalább négy helyen ömlik a gáz a Balti-tengerbe.

 

A helyzetet súlyosbítja, hogy pár napja a Gazprom a Twitteren jelentette be, hogy leállítja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást Európába. A lépés hátterében elszámolási-, illetve jogvita van.

 

A Gazprom szerint az orosz hatóságok a szankciós intézkedésekkel betilthatnak minden, a Naftogazzal lefolytatott tranzakciót, beleértve az elszámolásokat is. Ezt akkor lépik meg – írták –, ha az ukrán vállalat nem hagy fel azzal a próbálkozással, hogy a tranzitdíjakkal kapcsolatos vitát nemzetközi döntőbíróság előtt folytassa le.

 

 

Ha ez a leállás megtörténik – ami az Északi Áramlat és a Jamal vezetékek lezárása után nem tűnik valószínűtlennek –, akkor egyedül a Török Áramlat felől, a Balkánon és Magyarországon át érkezne csak orosz földgáz.

 

Azonban úgy tűnik, hogy a Török Áramlat „napjai is meg vannak számlálva”.

 

A RFERL.org beszámolója szerint a Gazprom az Európai Unió szankcióira hivatkozva közölte, hogy

a Török Áramlaton felfüggeszti a karbantartási és javítási munkák egy részét, ami az európai energiaválság elmélyülésével fenyeget.

 

Oleg Akszjutin, a South Stream Transport igazgatója a hónap elején jelezte a részlegvezetőknek, hogy a holland import- és exporthatóság szeptember 17-i hatállyal visszavonja a kiviteli engedélyt. A Reuters is erről számolt be, mint írták, a Török Áramlat gázvezeték orosz tulajdonú üzemeltetője csütörtökön közölte, hogy Hollandia visszavonta az exportengedélyt, de folytatja a gázszállítást, hozzátéve, hogy kérte az engedély újbóli kiadását. Egyelőre nem tudni, hogy megkapják-e.

 

A South Stream Transport a Kreml által ellenőrzött földgázóriás, a Gazprom hollandiai egysége, amely a Fekete-tenger alatt Oroszországból Törökországba, majd a Balkánra és Közép-Európába vezető TurkStream vezetéket kezeli.

A portál megszerezte Akszjutin levelének másolatát, amelyben az áll, hogy
„függesszék fel a gázvezeték műszaki támogatásával kapcsolatos valamennyi szerződés teljesítését, beleértve a tervezést, gyártást, összeszerelést, tesztelést, javítást, karbantartást és képzést”.
Állítása szerint a gázexportot folytatni kell, de csak vészhelyzeti támogatással, a környezeti károk megelőzése érdekében.

Deyan Kalaydzhiyev, a szerződésekért felelős vezető egy levélben –amelyet az RFE/RL szintén megszerezett – közölte a dolgozókkal, hogy tájékoztatja a nyugati áru- és szolgáltatásbeszállítókat – például a vezérlőszelepeket, a műszaki támogatást, a távközlést a vezeték karbantartásához és a vezeték javításához segítséget nyújtó partnereket –, hogy a beszerzési szerződéseket szeptember 16-tól felfüggesztik.

 

A Török Áramlat évente 31,5 milliárd köbméter földgáz szállítására képes, amelynek felét Törökországba, másik felét pedig a Balkánra és Közép-Európába juttatja el.

Szerbia és Magyarország a fő európai fogyasztók.

 

A Török Áramlat három kilométerrel a tengerszint alatt, nagy szeizmikus aktivitású vizekben fekszik. Speciális hajók rendszeresen ellenőrzik a csővezetéket a sérülések szempontjából, hogy a javításokat gyorsan el lehessen végezni. A vezeték ellenőrzéséhez és javításához szükséges berendezéseket nagyrészt nyugatról importálják.

A South Stream Transport szerződéseinek felfüggesztése azt jelenti, hogy

„senki sem lesz képes elvégezni a javításokat, ha egy cső megsérül, gáz szivárog, vagy ha a vezeték egy része földrengés miatt szétesik. Valójában a vállalat elvesztette a csővezeték feletti operatív ellenőrzést, az orosz ág elvesztette a kapcsolatot a vállalati központtal”

– mondta az RFE/RL-nek egy vállalati forrás.

 

Oroszország az év elején csökkentette a mennyiséget az Európába irányuló fő földgázexport-vezetékén (Északi Áramlat 1) arra hivatkozva, hogy a berendezésekre és szolgáltatásokra vonatkozó nyugati szankciók akadályozták a Balti-tengerben húzódó víz alatti vezeték karbantartásának képességét.

Ez a lépés rekordmagasra emelte az uniós gázárakat. A múlt hónapban Oroszország a folyamatos karbantartási problémákra hivatkozva teljesen leállította az Északi Áramlat 1-en keresztül történő exportot.

A nyugati vezetők azzal vádolták Oroszországot, hogy a szankciókat ürügyként használta fel az Európába irányuló földgázexport csökkentésére, hogy súlyos gazdasági fájdalmat okozzon a blokknak, gyengítse az EU Ukrajnának nyújtott támogatását, és visszafordítsa a szankciókat.

 

 

Frissítés:

Cikkünkre reagált Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külügyi szóvivője:

 

A Török Áramlat vezetéken zavartalan a szállítás. A Gazprom jelzése szerint ebben változás nem várható, a sajtóban megjelent kérdések jogi tisztázása zajlik.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére