Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Léggömbháború: a kínaiak és az amerikaiak egymásra mutogatnak

888.hu

2023.02.13. 18:40

A két nagyhatalom állítja, hogy a másik kémkedik az ő légterében.

 

Az Egyesült Államok és Kína egymásra mutogatnak, mindketten azt mondják, hogy a másik kémkedik az ő légterében. Legutóbb a kínai külügyminisztérium szóvivője folytatta a szócsatát, miszerint az Egyesült Államok többször küldött a légterébe magaslégköri ballonokat. Az állami média legutóbb hét végén számolt be arról, hogy azonosíthatatlan repülő tárgyat láttak az ország keleti partjainál.

Wang Wenbin külügyminisztériumi szóvivő hétfőn elmondta, hogy az amerikai léggömbök rendszeresen repülnek engedély nélkül más országok légterén keresztül, és javasolta Amerikának, hogy tartson önvizsgálatot az ellentétszítás és a rágalmazás helyett.

 

Csak 2022 eleje óta több mint tíz alkalommal repültek illegálisan amerikai léggömbök Kína felett a helyi hatóságok engedélye nélkül.”

– mondta a szóvivő, aki ennél többet nem akart elárulni, csak annyit tett hozzá, hogy a törvénytelen incidenseket felelősségteljesen és szakszerűen kezelték.

„Ha többet akarnak tudni az amerikai magaslégköri léggömbökről, amelyek illegálisan behatoltak Kína légterébe, azt javaslom, hogy forduljanak az amerikai félhez. Az egész nemzetközi közösség számára világos, hogy ki a világ legnagyobb kém- és megfigyelőbirodalma.” – utalt Wang Amerikára.

Hozzátette: az Egyesült Államok minden azonosíthatatlan repülő tárgyat fejlett rakétával lő ki, ami túlzott erő használata és túlreagálás – idézte a szóvivőt a The Wall Street Journal.

 

A Fehér Ház cáfolta Peking vádját, miszerint megfigyelés céljából léggömböket küldött Kína fölé.

 

Február elején egy feltételezetten kínai kémléggömböt lőtt le az amerikai hadsereg Dél-Karolina partjainál. A külügyminisztérium elmondása szerint a ballon egy az útvonaláról letért, időjárás-kutatásra szánt polgári léggömb volt. Amerika viszont kitart az álláspontja mellett, miszerint a ballon megfigyelési célokat szolgált, amit az is bizonyít, hogy fontos amerikai helyszínek felett repült el. Antony Blinken amerikai külügyminiszter az incidens után lemondta pekingi útját.

Az elmúlt napokban az Egyesült Államok további három azonosíthatatlan objektumot lőtt le Alaszka, a Huron-tó, valamint a kanadai Yukon területe felett. Wang hétfőn nem kommentálta, hogy ezek Kínából érkeztek-e.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács koordinátora szerint lehetnek teljesen jóindulatú és megmagyarázható okai annak, hogy ezek a tárgyak miért repkedtek odafent. Glen Van Herck tábornok, az amerikai hadsereg egyik parancsnoka szerint sem utal jel arra, hogy a legutóbbi objektum fenyegetést jelentett volna. Mint mondta,

 

az egy gáznemű léggömb lehetett, de azt sem zárható ki, hogy a tárgyak földönkívüli eredetűek.”

– idézte szavait a BBC.

Japán az elmúlt három évben többször is megfigyelt hasonló léggömböket az északi területei felett.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére