Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lehet alapja a Gülen elleni vádnak

Bertha László

2016.11.01. 11:58

Mégis lehet alapja annak a török állításnak, hogy az Egyesült Államokban élõ Fethullah Gülen hitszónoknak és mozgalmának köze volt a júliusi törökországi puccskísérlethez.
WASHINGTON, 11:58

Mégis lehet alapja annak a török állításnak, hogy az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónoknak és mozgalmának köze volt a júliusi törökországi puccskísérlethez.

Az amerikai külügyi illetékes egy háttérbeszélgetés alkalmával azt mondta az újságíróknak az Gülen ügyével kapcsolatban, hogy van „ésszerű alap” arra, hogy a török állításokat Washington komolyan vegye.

Az USA eddig úgy foglalt állást, hogy Törökország nem támasztotta alá kellő bizonyítékokkal ezt az állítást. Ankara Gülen letartóztatását és kiadását kéri az Egyesült Államoktól.

A diplomata szerint Gülen mozgalmának felépítési és finanszírozása „gyanús”, vallási mozgalom helyett pedig inkább fest úgy,

ahogy egy bűnszervezet igyekszik felépíteni magát, hogy a tisztára mosandó pénzt elrejtse.”

A török igazságügyi miniszter, Bekir Bozdag nemrég ismét a hitszónok kiadását sürgette, akit egyenes Oszama bin Ladenhez hasonlított. Törökország szerint, ha az USA nem adja át Gülent Ankarának, az súlyosan árthat a kétoldalú kapcsolatoknak.

Bozdag állítása szerint a puccsisták közül többen bevallották, hogy Gülentől kapták az utasításokat. A hitszónok ügyvédei szerint viszont a tanúvallomásokat erővel csikarták ki a török hatóságok, és Ankarának nincs elég bizonyítéka a kiadatási kérelem alátámasztásához.

A török hatóságok a hatalomátvételi kísérletet követő tisztogatások során mintegy 37 ezer embert vettek őrizetbe, és körülbelül 100 ezren vesztették el állásukat.

(MTI, Fox News)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére