Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lengyel migrációs válság: stabil, de fenyegető a helyzet a fehérorosz határon

888.hu, MTI

2021.11.18. 12:20

Fehéroroszországban a lengyel, a litván és a lett határnál migránsok ezrei követelik, hogy beléphessenek az Európai Unióba, amit a lengyel és a balti hatóságok megakadályoznak.

 

A Bild című lapban megjelent, a német szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer varsói látogatásához időzítve közölt interjúban a lengyel miniszterelnök arra a kérdésre, hogy tapasztal-e háborús veszélyt, azt felelte, hogy semmit nem lehet kizárni.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiája nyilvánvalóan

a Nyugat elbizonytalanítását, destabilizálását célozza.

„Nem tudjuk, mi mást terveznek még, az is lehetséges, hogy a határon kialakult válság csak arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet az újabb katonai támadásokról, amelyekre Putyin Ukrajnában készül” – tette hozzá.

Kifejtette: reméli, hogy a nemzetközi nyomás hatásos lesz, és a Közel-Keletről Fehéroroszországba utaztatott emberek száma a jelenlegi nagyjából húszezernél nem emelkedik tovább. Ha beáramlásukat sikerül megakadályozni, az EU segíthetne hazaszállítani őket.

Mint mondta, a minszki rezsim „fegyverként használja a migránsokat”, akiknek célja nem Lengyelország, hanem Németország, Franciaország, Hollandia. Ez azt jelenti, hogy „egész Európát védelmezzük a határunkon”.

A fehérorosz erők egyre egyértelműbben provokálnak. Remélem, hogy ezt nem viszik túlzásba”

– mondta Mateusz Morawiecki, aláhúzva, hogy „mi, lengyelek eltökéltek vagyunk abban, hogy minden eszközzel megvédjük a határunkat”, amely egyben „Európa és a NATO keleti határa”.

Ha most nem vagyunk képesek több ezer bevándorlót távol tartani, akkor hamarosan százezrek, milliók áramlanak majd Európa felé”

– mondta a lengyel kormányfő.

„Ha nem védjük meg határozottan a határainkat Európában, akkor százmilliók próbálnak majd Afrikából vagy a Közel-Keletről Európába és különösen Németországba jönni” – tette hozzá.

„Németországban több mint 80 millió ember él, szeretnék, ha jönne még 50 millió?” – jegyezte meg.

Arról is szólt, hogy teljességgel elhibázottnak tartja Angela Merkel ügyvezető német kancellár menekültügyi politikáját. A 2015-ös migrációs válság során követett politika egyáltalán nem volt megfelelő, mert „veszélybe sodorta sok európai ország szuverenitását, és megteremtett egy mesterséges multikulturalizmust”. Ez Európa és az egész világ számára veszélyes politika volt – mondta Mateusz Morawiecki.

A lengyel–fehérorosz EU-s külső határon augusztus óta kibontakozott migrációs hullám az Európai Bizottság szerint összefügg a fehérorosz ellenzéki mozgalmak elleni erőszak miatt a minszki rezsim ellen bevezetett EU-s szankciókkal, és államilag finanszírozott embercsempészetet jelent.

Brüsszel ismeretei szerint az EU-ba igyekvők fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok szervezésében jutnak el Fehéroroszországba. A napokban több ezren gyűltek össze a fehérorosz–lengyel határon abban a reményben, hogy bejuthatnak az EU-ba. Az illegális határátlépések száma hetek óta emelkedik, a lengyel kormány több mint tízezer katonát mozgósított ennek megakadályozására.

Taskentből sem szállít Minszkbe migránsokat a Belavia

Üzbegisztán fővárosából, Taskentből sem szállít Minszkbe afgán, iraki, libanoni, líbiai, szíriai és jemeni állampolgárokat a Belavia fehérorosz állami légitársaság – jelentette be a vállalat csütörtökön. A BelTA fehérorosz állami hírügynökségre hivatkozó Reuters jelentéséből nem derül ki, hogy az efféle korábbi bejelentésekhez hasonlóan ismét a helyi hatóságok kérésére jár-e el így a légitársaság, vagy saját döntéséről van szó. Korábban a Belavia a helyi hatóságok döntésére hivatkozva jelentette be, hogy sem Törökországból, sem Dubajból nem szállíthatja több közel-keleti ország állampolgárait Fehéroroszországba.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére