Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lengyel miniszterhelyettes: Lengyelország nem eladó!

888 - MTI

2020.11.30. 14:50

Az uniós pénzek ellenében az Európai Unió egy új jogrendet akar bevezetni, Lengyelország azonban nem eladó – szögezte le az uniós költségvetési vita kapcsán Michal Wójcik lengyel igazságügyiminiszter-helyettes egy hétfőn megjelent lapinterjúban.
„Valakik föderációvá akarják átalakítani az EU-t, elérni, hogy befolyásolhassák Lengyelország jogrendjét”

– nyilatkozott az egyik kisebb lengyel kormánykoalíciós párt, a Szolidáris Lengyelország politikusa a Rzeczpospolita napilapnak. Hozzátette: „Azonos neműek házasságát akarják ránk kényszeríteni, és azt, hogy ezek a párok gyermekeket fogadhassanak örökbe, a vallást pedig ki akarják szorítani a nyilvánosságból.”

Wójcik szerint a változásokba való beleegyezésért cserébe járnának az uniós pénzeszközök a tagállamoknak.

„Egyenesen kimondom, Lengyelország nem eladó”

– hangsúlyozta a miniszterhelyettes.
Az uniós költségvetési megállapodást Lengyelország és Magyarország a jogállamisági feltételek miatt november közepén nagyköveti szinten elutasította, a múlt heti közös magyar–lengyel miniszterelnöki nyilatkozatban pedig megerősítették, hogy szükség esetén készek vétózni.

„Az uniós tagság érték, de nem lehet beleegyezni az EU alapszerződéseinek és a lengyel alkotmánynak a megsértésébe”

– jelentette ki Wójcik. A következő sokéves költségvetéshez fűződő mechanizmust a miniszterhelyettes az Európai Bizottság (EB) Jogi Szolgálata által kiadott véleményre is utalva jogsértőnek nevezte.
„Sajnos, az EU nyugati részéből származó politikusok egy része elszánta magát arra, hogy áterőlteti ezt a jogállamiságot sértő dokumentumot” – fogalmazott.

Reagálva az Európai Parlamentben egy holland képviselő részéről elhangzott véleményre, miszerint a vétójog az EU-ban csak a közösségi költségvetés nettó befizetőinek járna, a politikus rámutatott: Németország mellett Hollandia a közös uniós piac legnagyobb haszonélvezője. Az EB tavalyi adatait idézve elmondta: Hollandia évi 84 milliárd eurót keres a közös piacon, míg Lengyelország 44 milliárdot. „A pénzügyi haszon nemcsak az uniós forrásokból ered, hanem más tényezők egész sorából is” – húzta alá Wójcik.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfőn az uniós költségvetési tárgyalások kapcsán a Facebook közösségi oldalán azt írta: az EU egységéhez a vétójog is hozzájárul.

„Védeni fogjuk az európai országok szuverenitását, az alapszerződések betűjét és szellemét, a hazák Európáját”

– olvasható Morawiecki bejegyzésében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére