Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ma tartják a szlovákiai elnökválasztás elsõ fordulóját

Horváth Tamás

2019.03.16. 11:18

Az elõzetes felmérések szerint három jelöltnek van reális esélye arra, hogy bejusson a második fordulóba.

Szombat reggel 7 órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, ezzel kezdetét vette a szlovákiai elnökválasztás első fordulója. A szavazásra jogosultak este kilenc óráig adhatják le a voksaikat, a nem hivatalos végeredmény vasárnap hajnalban várható.

A szlovák szabályozás szerint az új államfő első körben való megválasztásához a leadott és érvényes voksok több mint felének megszerzésére van szükség, egyéb esetben második körre kerül sor. A második körbe, amelyet március 30-ra tűztek ki – az két a jelölt jut, akik az első fordulóban a legjobb eredményt érték el. Az államfőválasztás második körében már egyszerű többség is elég a győzelemhez. Az eddigi közvetlen szlovák elnökválasztásokon még nem volt példa arra, hogy már a választás első körében új államfőt válasszanak, s a felmérések ezt most sem valószínűsítik – közölte az MTI.

A 2019-es államfőválasztáson eredetileg 15 jelölt indult, de mivel ketten később visszaléptek, a szombati voksoláson 13 jelöltre lehet érvényes szavazatot leadni. A visszalépett jelöltek egyike Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke, a szlovák elnökválasztások történetének második magyar jelöltje. Menyhárt még februárban jelentette be, hogy visszalép az akkor legesélyesebbnek tartott jobboldali jelölt, Robert Mistrík vállalkozó javára. Alig egy héttel később azonban Mistrík is visszalépett, egy másik ellenzéki jelölt, a liberálisok által támogatott Zuzana Caputová polgárjogi aktivista javára. Andrej Kiska jelenlegi államfő, aki már korábban bejelentette, hogy nem indul az idei elnökválasztáson, ugyancsak a jogász végzettségű politikusnőt támogatja.

A közvélemény-kutatások szerint egyébként Caputovának van a legnagyobb esélye arra, hogy bekerüljön a második fordulóba, rajta kívül ez még a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) támogatásával induló, a brüsszeli Bizottságban jelenleg alelnöki pozíciót betöltő Maros Sefcovicnak, valamint a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének, Stefan Harabínnak sikerülhet.

Noha a felvidéki magyarokat képviselő Magyar Közösség Pártja közvetve Caputová javára lépett vissza, az MKP állásfoglalása szerint a szombati voksoláson nem támogatnak egyetlenegy jelöltet sem, a szimpatizánsaikat arra biztatják, hogy egy olyan politikusra adják le a szavazataikat, aki a jelenlegi kormánykoalícióval szembehelyezkedik, valamint barátságosan viszonyul a magyarokhoz. A három esélyes jelölt közül ez egyedül Caputovára igaz, aki az elmúlt hetekben magyar nyelvű plakátokkal és Facebook-bejegyzésekkel is kampányolt.

Mivel az 5 évre választott szlovák államfő jogkörei meglehetősen korlátozottak, nagy valószínűséggel a felvidéki magyarok és a szlovák állam szempontjából sem lesz túlságosan nagy következménye az elnökválasztás eredményének, ugyanakkor fontos jelzés lehet arra vonatkozóan, hogy a választópolgárok többsége mit gondol a jelenlegi szlovák kormány politikájáról.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére