Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Macron szerint a „sportot nem szabad politizálni”

888.hu

2022.11.17. 17:00

Sok kritika éri Katart.

 

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön azt mondta, hogy „a sportot nem szabad politizálni”, néhány nappal a vitákkal terhelt katari labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt.

Az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés bangkoki fórumán az újságíróknak nyilatkozva Macront Katar emberi jogi helyzetéről és a verseny sivatagi petro-államban történő megrendezésének környezeti hatásairól kérdezték.

 

Ezekkel a kérdésekkel akkor kell foglalkozni, amikor az eseményt odaítélik.”

– válaszolta Macron.

 

A francia férfi labdarúgó-válogatott az egyik favoritja a közelgő tornának, amelyet többször is viták öveztek azóta, hogy 2010-ben Katarnak ítélték oda. Vesztegetés és korrupciós vádak övezték a pályázati eljárást, aktivisták, politikusok és egyes labdarúgók is kifogásolták Katar emberi jogi helyzetét, a migráns munkavállalókkal és az LMBTQ+ közösséggel szembeni bánásmódját.

Az aktivisták nyomást gyakoroltak magas rangú politikusokra: ne vegyenek részt a versenyen, így üzenve a katari kormánynak, de ez a törekvés nem aratott osztatlan sikert.

 

Macron szóvivői azt mondták, hogy részt venne a katari mérkőzéseken, ha a francia válogatott bejutna az elődöntőbe. Washington vezető diplomatája, Antony Blinken külügyminiszter jelezte, hogy részt vesz az amerikai csapat első, november 21-i mérkőzésén. James Cleverly brit külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy ő is részt vesz a tornán.

A VB-n részt vevő csapatok közül néhányan jelezték, hogy

kapitányaik szivárványszínű karszalagot kívánnak viselni az LMBTQ+ jogok támogatása miatt.

Katarban egyébként illegális a homoszexualitás. Franciaország esetében ez nem így lesz, mivel Hugo Lloris csapatkapitány szerint „tiszteletet kell mutatniuk” a házigazda országnak. A FIFA, a labdarúgás világszervezete még nem adott zöld utat a kezdeményezésnek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére