Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarország egészségügyi és védelmi támogatást nyújt Tunéziának

888.hu, MTI

2021.12.15. 17:30

Magyarország a NATO-együttműködés keretében tíz lélegeztetőgéppel, ezenfelül pedig 150 ezer dózis oltóanyaggal segíti Tunézia védekezését a koronavírus-járvánnyal szemben, ezzel is hozzájárulva az ország stabilitásához – jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tuniszban.

 

A tárcavezető a tunéziai kollégájával, Oszman Dzserandival tartott közös sajtótájékoztatóján aláhúzta, hogy Európa biztonsága nagyban függ az afrikai fejleményektől.

„Ennek ellenére még mindig úgy beszélünk Afrikáról, mint valami távoli kontinensről, holott a Budapest–Tunisz repülési idő szinte percre megegyezik a Budapest–Brüsszel repülési idővel például” – mutatott rá.

Aláhúzta, hogy az európai biztonság megerősítéséhez az átoltottsági szint növelésére és a migrációs nyomás csökkentésére van szükség a szomszédos kontinensen. Ezen a téren pedig szerinte Észak-Afrikának és azon belül is Tunéziának kulcsszerepe van, ezért a kormány egészségügyi és védelmi támogatást nyújt az országnak Európa és Magyarország biztonságának erősítése érdekében.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy 150 ezer AstraZeneca-vakcinadózissal és tíz lélegeztetőgéppel segíti Magyarország a tunéziai oltási kampány felpörgetését, emellett rendészeti és honvédelmi képzési programokat biztosít a rendvédelmi erők és a katonaság számára.

Kitért arra is, hogy idén eddig 38 százalékkal nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke. Mint mondta, számos magyar élelmiszer- és vízipari cégnek már most is fontos célpontja Tunézia, a magyar Eximbank és a tunéziai Nemzeti Mezőgazdasági Bank közötti megállapodás nyomán pedig újabb magyar élelmiszerek és agrártechnológiai megoldások érkezhetnek majd az országba.

Hozzátette, hogy útjára magyar vállalatok képviselői is elkísérték, akik helyi cégek vezetőivel fognak találkozni. Továbbá megemlítette, hogy évi kétszáz tunéziai hallgatónak biztosítanak ösztöndíjat a magyarországi egyetemeken, és jól mutatja az érdeklődést, hogy a jelentkezők száma idén is meghaladta az ezret.

A miniszter végezetül leszögezte: „Magyarország mindig tiszteletben fogja tartani a tunéziai belpolitikai döntéseket, soha nem fogunk beavatkozni, soha nem fogunk kritizálni, soha nem fogunk véleményt mondani.”

Szijjártó Péter a nap folyamán Kaisz Szaíd tunéziai elnökkel, illetve több más miniszterrel is találkozik Tuniszban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére