Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Már a háború kitörése előtt is nagyon pörgött a fegyverbiznisz

Filipp Dávid

2022.12.07. 12:20

A globális fegyvereladások 2021-ben közel két százalékkal nőttek az ukrajnai háború előtt.

 

Dollárban kifejezve a fegyvereladások 2021-ben 592 milliárd dollárt értek el, ami összességében 1,9 százalékos növekedést jelent, ami magasabb volt az előző időszakhoz képest, de elmaradt a koronavírus világjárványt megelőző négy évhez képest.

Miközben az ukrajnai háború növelte a keresletet, az ugyanezen konfliktus okozta ellátási lánc korlátozása hatással volt az ellátásra, nem utolsósorban azért, mert Oroszország a fegyvergyártáshoz használt nyersanyagok egyik fő beszállítója – írja az AP.

A kereslet és a kínálat összefolyása akadályozhatja az Egyesült Államok és Európa azon erőfeszítéseit, hogy megerősítsék fegyveres erőiket és feltöltsék készleteiket, miután több milliárd dollár értékű lőszert és egyéb felszerelést küldtek Ukrajnába – vázolta a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI).

 

Amint arról a Breitbart News beszámolt, az Egyesült Államok a konfliktus február 24-i kezdete óta több mint 19,7 milliárd dollár értékben küldött fegyvereket és egyéb felszereléseket az amerikai védelmi minisztérium készleteiből.

Washington nyílt végű anyagellátásának kritikusai már megkérdőjelezték, hogy meddig tudja fenntartani a fegyverellátást, mivel az Egyesült Államok jelenlegi kiadásai meghaladják az Egyesült Királyság összes katonai vonatkozású kiadását, és majdnem kétszer annyit költenek, mint Franciaország évente.

Miközben fegyverek és halálos fegyverek áramlanak Ukrajnába, az elhasznált tételek pótlása még mindig időt, ha nem is pénzt igényel.

„A termelés növelése időbe telik.” – mondta Diego Lopes da Silva, a SIPRI vezető kutatója, hozzátéve, hogy ha az ellátási lánc zavarai folytatódnak, „több évbe is beletelhet, amíg a fő fegyvergyártók némelyike ki tudja elégíteni az ukrán háború által teremtett új keresletet”.

A SIPRI megjegyezte, hogy egyes jelentések szerint az orosz vállalatok a háború miatt növelik a termelést, de nehezen jutnak félvezetőkhöz, és a háborúval kapcsolatos szankciók is érintik őket.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére