Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Maradandó trauma a németeknek a berlini terrortámadás

Ányos Miklós

2019.12.20. 09:00

Maradandó megrázkódtatás a német társadalomnak a 2016-os berlini terrortámadás, mert megmutatta, hogy a szabadságra épülő demokrácia sérülékeny – jelentette ki a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke csütörtökön Berlinben, a törvényhozó testület ülésén, az iszlamista merénylet harmadik évfordulóján.

Wolfgang Schäuble kiemelte, hogy a 12 halálos áldozatot és csaknem 100 sebesültet követelő merénylet nemcsak a közvetlenül érintettekben, hanem az egész társadalomban mély sebeket okozott.

A támadás megmutatta, hogy veszélyek fenyegetik nyitott társadalmunkat, és annak minden egyes tagját, és világossá tette, hogy a sokszínűséget megengedő életformánk provokálja a szélsőségeseket. Ez az életforma túlterheli mindazokat, akik elutasítják a nyitottságot és a toleranciát, és arra ösztökéli őket, hogy vallásinak beállított, ideológiai motivációktól vagy pusztán a gyűlölettől elvakítva erőszakos bűncselekményeket kövessenek el. Ezzel a fenyegetéssel szemben meg kell védenünk szabadságelvű rendünket

– hangsúlyozta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Mint mondta, az állam nem tud 100 százalékos védelmet nyújtani polgárainak, de megtesz mindent, amit csak lehet. Ezt jelzi, hogy szövetségi és tartományi szinten is feltárták a terror elleni védelem rendszerének javításra szoruló pontjait, nyilvános vitát folytattak a tennivalókról, és végrehajtották a reformokat.

A hatékonyabb védelemhez a biztonsági szerveknek az állampolgárok támogatására is szükségük van, mindenekelőtt viszont a terrortámadás áldozatainak és a hozzátartozóknak van szükségük a társadalom részvétére és jóvátehetetlen szenvedésük elismerésére

– mondta Wolfgang Schäuble. Kiemelte, hogy nem szabad megfeledkezni az áldozatokról, sérültekről és hozzátartozókról, és támogatni, segíteni kell őket. A társadalom emberségességének mértékét jelzi, hogy mennyiben teljesíti ezt a kötelességet.

Berlinben az utóbbi évtizedek legsúlyosabb németországi terrorcselekménye történt három éve, 2016. december 19-én. A főváros nyugati részének központjában álló Vilmos császár-emléktemplom körüli téren, a Breitscheid téren berendezett karácsonyi vásáron belehajtott a tömegbe egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri. A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista egy ellopott kamionnal hajtotta végre a tömeges gázolást. A merénylet után elmenekült az országból, és néhány nappal később lelőtték az olaszországi Milánó egyik elővárosában rendőrökkel folytatott tűzharcban.

Csütörtök este áldozatok, hozzátartozók és vezető politikusok részvételével megemlékezést tartottak a templomban, a karácsonyi vásárt pedig néhány percre felfüggesztették és lekapcsolták az ünnepi kivilágítást. Az esti sötétségben több ezren hallgatták némán a templom harangját, amelyet röviddel 20 óra után – percre pontosan három évvel azután, hogy Anis Amri kamionja belecsapódott a tömegbe – a halálos áldozatok emléke előtt tisztelegve 12-szer kongattak meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére