Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Máris nekiestek az amerikaiak az afgán kokaültetvényeknek

Nagy Gábor

2017.11.20. 22:28

Az Egyesült Államok légiereje hétfõre virradóra kábítószerek elõállítására használt laboratóriumokat bombázott Afganisztánban, most elõször terjesztette ki erre az "ágazatra" is a radikális iszlamista tálibok elleni mûveleteket.
KABUL,

Az Egyesült Államok légiereje hétfőre virradóra kábítószerek előállítására használt laboratóriumokat bombázott Afganisztánban, most először terjesztette ki erre az "ágazatra" is a radikális iszlamista tálibok elleni műveleteket.

John Nicholson tábornok, a dél-ázsiai országban állomásozó amerikai erők főparancsnoka az afgán vezérkari főnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a déli fekvésű Hilmend tartományban az afgán hadsereggel közösen véghez vitt művelet a tálibok pénzügyi bevételi forrásait célozta Donald Trump amerikai elnök augusztusban meghirdetett új afganisztáni stratégiájának részeként.

Hilmend ugyanis – az iszlamista lázadók fellegváraként – központja az afganisztáni máktermesztésnek, amely 80-90 százalékát adja a világszerte előállított ópiumnak.

A tálibok nem csak megadóztatják a máktermesztést, de a kábítószer-csempészetből is kiveszik a részüket, ami eltérő becslések szerint mintegy 400 millió dolláros éves bevételhez juttatja őket. Úgy tudni, újabban a drogelőállításba is beszálltak.

A tábornok szerint a tálibok egyre inkább bűnszervezetként kezdenek működni.

Azért harcolnak, hogy továbbra is bevételhez juthassanak a kábítószer-kereskedelemből, illetve más bűncselekményekből"

– fűzte hozzá.

Kari Juszuf Ahmadi, a tálibok szóvivője cáfolta, hogy a Nicholson által említett térségekben drogtermelés folyna. Állítása szerint az USA így próbálja elrejteni, hogy valójában polgári személyek ellen hajtott végre légicsapásokat.

Az ENSZ kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatalának (UNODC) Afganisztánról szóló éves jelentése szerint 2017-ben rekordmennyiségű, 9000 tonna – a heroin alapanyagául is szolgáló – ópiumot állítottak elő az országban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére