Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mától mindenki látni fogja a keresztet a bajor állami hivatalokban

Forisek Ádám

2018.06.01. 06:38

A bajor tartomány úgy döntött, kiteszik a keresztet az állami hivatalokban, de még ez a lépés is óriási sivalkodást keltett.

A bajor tartomány úgy döntött, kiteszik a keresztet az állami hivatalokban, de még ez a lépés óriási felháborodást keltett.

A törvény hatályba lépése annyit jelent a gyakorlatban, hogy ha valaki adót akar befizetni, dolga van a rendőrőrsön, vagy közigazgatási bíróságra megy, mindannyiszor látni fogja a keresztet. Egyes intézményekben a keresztény szimbólum kiakasztása csak ajánlott lesz, és nem kötelező, miután az egyetemek, tudósok és művészek is tiltakoztak a döntés ellen.

A Keresztényszociális Unió (CSU) bajor politikusa, Markus Söder április végén jelentette be a törvényt, amely következőképpen szól:

Egy világosan látható keresztet kell elhelyezni a szolgálati épület minden bejárata fölé, hogy emlékezzünk, mi befolyásolta Bajorország történelmét és kultúráját.”

Bár Bajorországban egyedül kormányoz, és óriási támogatottsággal bír a Keresztényszociális Unió, ám a tartományi kormány döntése mégis országos sivalkodást váltott ki.

Döbbenet, de még a német katolikus püspöki konferencia elnöke is kikelt a bajor tartományi kormány döntése ellen. Reinhard Marx bíboros, München-Freising egyházmegye érseke a helyzetet úgy értékelte, hogy a plébániák és a családok szintjéig hatoló "megosztottság, nyugtalanság, egymásnak feszülés" tapasztalható a keresztkifüggesztési kötelezettség miatt.

El kellett távolítani a keresztet a bíróságról egy afgán rab miatt

Ez volt az első alkalom, hogy le kellett venni a tárgyalóteremben lógó keresztet.

Ki lehet jelenteni, hogy a bajor törvényt mindenféle módon megpróbálták elgáncsolni. Volt, aki alkotmányellenesnek minősítette a szabályt, és volt olyan, aki populizmussal vádolta meg Markus Södert.

Mindezekre válaszul Brigit Kelle német publicista úgy reagált a Weltben, hogy Bajorországban a riadókészültség és az az akarat figyelhető meg, hogy biztosítsák a kereszténység helyét a vezető kultúrában – így lehet csak talán megakadályozni, hogy megsemmisüljenek az alkotmány azon vívmányai, amelyek egyébként a keresztényi emberképen alapulnak.

A publicista a bajor lépésben igen fontos gesztust lát, hiszen – látva azt, hogy Bedford-Strohm és Marx evangélikus-katolikus püspökduó inkább levették keresztjeiket, hogy meg ne sértsék a muszlimokat – Németország valódi problémája nem az iszlamizáció, hanem a kereszténytelenség. A kereszt kihelyezése tehát úgy értékelhető, mint ellenreakció az iszlám térnyerésére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére