Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Maximális nyomás alá helyeznék Észak-Koreát

Nagy Gábor

2018.01.17. 06:28

Vancouverben az észak-koreai válságról egyeztettek. A tanácskozásban részt vevõ országok kilátásba helyezték, hogy az ENSZ BT eddigi szankcióin túlmutató döntést fogadhat majd el, ha arra kerül a sor.
VANCOUVER, 06:28

Vancouverben az észak-koreai válságról egyeztettek. A tanácskozásban részt vevő országok kilátásba helyezték, hogy az ENSZ BT eddigi szankcióin túlmutató döntést fogadhat majd el, ha arra kerül a sor.

A találkozón a résztvevők támogatásukról biztosították az Észak- és Dél-Korea közötti nemrég kezdett párbeszédet. Reményüket fejezték ki, hogy csökkenni fog a két ország közötti feszültség.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a tanácskozást követő sajtóértekezleten kifejtette, az Egyesült Államok diplomáciai megoldást keres az Észak-Koreával kialakult nukleáris szembenállásra. Nem volt hajlandó ugyanakkor kommentálni azt a kérdést, hogy a Fehér Ház fontolgat-e korlátozott nukleáris csapást Phenjan ellen.

Hangoztatta ugyanakkor, hogy az amerikaiaknak mérlegelniük kell egy háború lehetőségét, ha Észak-Korea folytatja nukleáris programját, a háború veszélye is növekszik.

A mostani tanácskozáson a szövetségesekkel mindenesetre arról határoztak:

Maximális nyomást gyakorolnak Észak-Koreára annak érdekében, hogy beleegyezzen a lényegi kérdésekről folytatandó tárgyalásokba.

Tillerson hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok mindig kész a párbeszédre, nyitott a tárgyalásokra. Azonban fel kell hagynia veszélyes magatartásával, ez lehet a jele annak, hogy az ország vezetői hajlandóak annak a helyzetnek a diplomáciai rendezésére, amit önmaguk teremtettek.

Hozzátette, soha sem fogják atomhatalomként elismerni Észak-Koreát. Szerinte nem szabad engedni, hogy Phenjan éket verjen Washington és a szövetségesei közé. Továbbá úgy vélte, eljött a tárgyalások ideje, az első lépést azonban Phenjannak kell megtennie. Végül az amerikai tárcavezető megismételte: elveti Kína és Oroszország javaslatát, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea fagyassza be hadgyakorlatait cserébe azért, hogy Észak-Korea függessze fel nukleáris programját.

Moszkva és Peking egyébként élesen bírálta a vancouveri találkozó ötletét, szerintük az egész találkozó hidegháborús gondolkodást tükröz.

Észak-Korea eddig az ENSZ súlyos büntető szankciói ellenére megtagadta, hogy lemondjon olyan nukleáris robbanótöltettel felszerelt rakéták fejlesztéséről, amelyek képesek elérni az Egyesült Államok szárazföldi területeit.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére