Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Még csak februárt írunk, de Franciaországban már két terrortámadást kellett megakadályozni

Bokor Gábor

2018.02.25. 23:00

Gérard Collomb belügyminiszter vasárnap jelentette be, hogy az év eleje óta már két terrortámadást hiúsítottak meg, az egyiket egy nagy sportlétesítmény, a másikat pedig katonák ellen tervezték elkövetni.
PÁRIZS, 23:00

Gérard Collomb belügyminiszter vasárnap jelentette be, hogy az év eleje óta már két terrortámadást hiúsítottak meg, az egyiket egy nagy sportlétesítmény, a másikat pedig katonák ellen tervezték elkövetni.

Január 1-je óta két olyan merénylettervet hiúsítottunk meg, amelyek nem voltak még teljesen kidolgozva"

– mondta a miniszter az Europe1 kereskedelmi rádió és a CNews hírtelevízió közös műsorában. 

A politikus beszámolója szerint az egyik támadást az ország déli, a másikat pedig a nyugati részében akarták végrehajtani. Az előállított gyanúsítottakat megfigyelés alatt tartották a hatóságok, és azóta mindketten börtönben vannak. 

A megfigyelés miatt tudtuk egyébként meghiúsítani a tervüket"

– mondta Collomb, aki nem akarta részletesen elmondani, hol vették őrizetbe a gyanúsítottakat és pontosan hol tervezték a merényleteket.

Van egy francia város, ami lassan már kalifátus

A nyomozásra rálátó forrás szerint az egyik gyanúsított egy muzulmán hitre áttért francia állampolgár, aki megpróbált eljutni Szíriába, de azon is gondolkodott, hogy inkább Franciaországban lép akcióba egy sportlétesítmény ellen, míg a másik támadást a fokozott terrorkészültség miatt járőröző katonák ellen akarta elkövetni egy 33 éves férfi, aki egy videóban esküt tett az Iszlám Államnak.

A dél-franciaországi Nimes közelében található otthonában a házkutatás során robbanószerkezet előállítására alkalmas eszközöket találtak a nyomozók"

– közölte a rendőrségi forrás. 

A miniszter szerint Franciaországban három mecsetet tartanak zárva, a déli-franciaországi Marseille-ben és Aix-en-Provence-ban, valamint a Párizshoz közeli Sartrouville-ban, mert a terrorizmust dicsőítették.

A hivatalos dokumentumokból kiderült, hogy 2017-ben összesen húsz merényletet akadályoztak meg a hatóságok, és két támadást hajtottak végre az Iszlám Állam nevében, amelyekben hárman vesztették életüket. Az egyiket április 20-án a párizsi Champs-Élysées sugárúton, ahol egy fegyveres egy rendőrt lőtt le, a másikat október 1-jén a marseille-i főpályaudvaron, ahol két fiatal nőt szúrt le egy iszlamista.  

Laurent Nunez titkosszolgálati vezető szerint a magas terrorveszélyt Franciaországban jelenleg olyan emberek okozzák, akiket a hatóságok meggátoltak abban, hogy Szíriába vagy Irakba utazzanak az iszlamisták oldalán harcolni.

Õk minden előjel nélkül akcióba léphetnek. A 2015 januárban elkövetett kettős párizsi iszlamista támadás óta 241-en vesztették életüket dzsihadista merényletekben Franciaországban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére