Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megcsappanhat az Ukrajnának adott amerikai pénzforrás, ha a republikánusok nyernek a félidős választáson

888.hu

2022.11.08. 16:50

Egyre jobban aggódnak.

 

A saját érdekünkben reméljük, hogy nem válunk áldozatává annak a pártpolitikai vitának, amely most az Egyesült Államokban zajlik.”

– mondta Ivanna Klimpush-Tsintsadze, volt ukrán miniszterelnök-helyettes, hozzátette: „Nagyon komolyan függünk nemcsak az amerikai támogatástól, hanem az Egyesült Államok vezetésétől is.”

 

Kevin McCarthy, a képviselőház kisebbségi vezetője, aki a republikánusok győzelme esetén a következő házelnök lehet, a múlt hónapban azt mondta, hogy nem lesz „biankó csekk” Ukrajna számára, ha a képviselőház ismét a republikánusok irányítása alá kerül.

 

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint

a republikánusok esélyesek arra, hogy a keddi szavazáson átvegyék a képviselőház és esetleg a szenátus vezetését.

 

Remélem, hogy a választási eredménytől függetlenül továbbra is fennmarad a kétpárti konszenzus Ukrajna támogatásáról.”

– mondta Mia Willard, aki az ukrán fővárosban működő Nemzetközi Politikai Tanulmányok Központjának kutatója.

 

Pavlo Klimkin volt ukrán külügyminiszter bízik abban, hogy az országának nyújtott amerikai katonai és pénzügyi támogatás a félidős választások után is folytatódni fog.

Klimkin szerint Ukrajna számára az „igazi kockázatot” az jelenti, hogy Washingtonban mindkét oldalon vita folyik arról, hogy „az Egyesült Államok sokkal többet ad Kijev háborús erőfeszítéseire, mint egész Európa”.

A Kieli Világgazdasági Intézet adatai szerint az USA katonai, pénzügyi és humanitárius segélyek terén vállalt összes kötelezettségvállalása meghaladja az 52 milliárd eurót, míg az uniós országok és intézmények együttesen alig több mint 29 milliárd eurót tettek le.

 

Ha a republikánusok győznek a keddi szavazáson, az is aggodalomra ad okot, hogy amerikai vezetés nélkül Ukrajna lecsúszik Európa politikai napirendjéről is, megfosztva Ukrajnát attól a támogatástól, amelyre az országnak szüksége van „az orosz szörnyeteg feletti győzelemhez”.

 

Mások kevésbé derűlátóak azzal kapcsolatban, hogy az európaiak mennyire lennének kitartóak és megbízhatóak Washington ösztönzése és mozgósítása nélkül.

 

Iuliia Osmolovska, a Transzatlanti Párbeszéd Központ elnöke azonban továbbra is bizakodó. Úgy véli, hogy Joe Biden elnöknek lenne mozgástere arra, hogy a már létező jogszabályoknak köszönhetően önállóbb módon, a kongresszus jóváhagyása nélkül cselekedhessen az Ukrajnának nyújtott katonai támogatással kapcsolatban.

 

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának tanácsadója elmondta, hogy az amerikai félidős választások eredményétől függetlenül Kijev „biztos” abban, hogy a kongresszus mindkét kamarájában megmarad az Ukrajna iránti kétpárti támogatás.

 

Mind a republikánusok, mind a demokraták szolidaritásukat fejezték ki Ukrajnával szemben, és ez az álláspont továbbra is az amerikai nép akaratát tükrözi.”

– mondta.

 

Túl sok minden függ ettől a háborútól.”

– mondta Kljompusz-Tsintszadze, volt miniszterelnök-helyettes.

 

Nem csak a területi integritásunk helyreállításáról van szó. Nem csak a szabadságunkról, a jövőre vonatkozó esélyeinkről, nemzetként és országként való túlélésünkről szól – drasztikus következményei lesznek a világ geopolitikájára nézve.”

– mondta Klimpush-Tsintsadze.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére