Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megerősítette védelmi együttműködését Japán és az Egyesült Államok

888.hu

2023.01.12. 08:40

„Egyetértünk abban, hogy Kína jelenti a legnagyobb stratégiai kihívást” – szögezte le az amerikai diplomácia vezetője, miután tárgyalt Hajasi Josimasza japán külügyminiszterrel.

 

A két politikus közös sajtótájékoztatóján az amerikai külügyminiszter „melegen üdvözölte” hogy Japán új védelmi stratégiát jelentette be, és jelentősen növeli védelmi kiadásait. Megerősítette egyúttal, hogy a két ország közötti védelmi megállapodás hatályát a világűrre is kiterjesztették.

 

Bármilyen, űrbéli incidens alapján is életbe léptethető a két ország közötti egyezmény 5. cikke, amely értelmében ha az egyiküket megtámadják, azt a másik ország is saját maga elleni támadásként értékeli”

– magyarázta Blinken.

Lloyd Austin a megbeszélések után bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2025-ig gyorsreagálású tengerészgyalogos erőt vezényel okinavai bázisára, hogy megerősítse Japán védelmét. Mint mondta: egy tüzérségi ezred helyét veszi át a tengerészgyalogság. Austin szerint ez az egység jelentősen javítja majd Japán védelmét és az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságát. Okinavát több mint 25 ezer amerikai katona állomásozik.

A japán kormány nemrég jelentette be, hogy 5 év alatt csaknem megkettőzi az ország védelmi kiadásait, ami fordulópontot jelent a japán védelmi politikában. A második világháborút megelőzően Kelet-Ázsia jelentős részét uralma alá hajtó ország vereségét követően ugyanis olyan japán alkotmányt fogadtak el, amely tiltja, hogy az ország hadsereget tartson fenn; a japán fegyveres erőket ezért önvédelmi erőknek nevezik.

Pénteken Joe Biden amerikai elnök fogadja Kisida Fumio japán kormányfőt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére