Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megfoszthatják mandátumától a migránsok gyermekházasságait felbontó minisztert

888/MTI

2021.12.21. 14:25

Megfoszthatják parlamenti képviselői mandátumától Inger Stojberget, Dánia volt bevándorlási és integrációs miniszterét, miután az ügyében eljáró különleges bíróság börtönbüntetésre ítélte egy korábbi, migránsok kényszerházassága ügyében hozott döntése miatt – jelentette az AFP francia hírügynökség kedden.

Kedden délután kezdődik a vita a dán parlamentben arról, hogy megfosszák-e képviselői mandátumától Stojberget.

Öt évvel ezelőtt, 2016-ban Inger Stojberg utasítására 23 migráns pár házasságát bontották fel aktáik egyéni vizsgálata nélkül, mert a pároknál a kényszerházasság, azaz a gyermekházasság gyanúja merült fel.

A párok döntően Szíriából érkeztek, ahol az állami családjogi törvény a férfiak számára 18, a nőknek 17 éves korától engedélyezi a házasságot.

Az iszlám vallási bíróságok azonban felülírhatják ezt, és a fiúknál 15, a lányoknál 13 éves kortól engedélyezhetik a házasságkötést.

Stojberg – aki korábban nemi egyenlőségért, majd foglalkoztatásért felelős tárcavezető is volt – következetesen fellépett a gyermekházasságok ellen, arra hivatkozva, hogy ez Dániában illegális.

A volt miniszter ellen a parlament szavazta meg a bírósági eljárást, ezek után Stojberg februárban elhagyta a Venstre dán liberális pártot, de nem adta fel a képviselői mandátumát.

Az ügyben eljáró, 30 tagú különleges bíróság – a törvénytelenségnél fontosabbnak találva a migránsok magán- és családi élethez való jogát – december 13-án hozott ítéletében 60 napos letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta Stojberget. Az ítélet indoklása szerint a politikus „szándékosan elmulasztva kötelezettségeit” megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy elrendelte a menedékjogot kérő olyan házaspárok szétválasztását, amelyekben a feleség kiskorú. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a bevándorlásért is felelős tárca nem jogosult az intézkedés meghozatalára az esetek egyéni vizsgálata nélkül.

A volt miniszter ártatlannak mondta magát, és azzal védekezett, hogy tevékenységével a kényszer- és gyermekházasságok ellen harcolt és a fiatal lányok védelmében állt ki.

Az AFP francia hírügynökség információi szerint a kedd kora délután kezdődő parlamenti vitán a szélsőjobboldal képviselőin kívül a legtöbb párt, köztük a politikus korábbi pártja, a dán liberális párt is támogatja Stojberg mandátumának megvonását.
A különleges bíróság olyan miniszterek ellen ítélkezik, akik hivatali kötelességük teljesítése közben hivatali visszaélést vagy gondatlanságot követtek el.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére