Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mégis marad az emlékkő a braunaui Hitler-ház előtt

888.hu/MTI

2020.07.09. 21:00

Pedig szeretnék megakadályozni, hogy újfasiszta zarándokhellyé váljon.

Az osztrák kormány által felkért jeles szakértők javaslata ellenére nem helyezik máshová az Adolf Hitler braunaui szülőháza előtt a háború és a fasizmus veszélyeire figyelmeztető emlékkövet, és a feliratát sem egészítik ki úgy, hogy az utaljon az osztrák társadalom felelősségére a nácizmusban – döntött a Braunau am Inn-i községtanács munkacsoportja.

Az emlékkő felirata megfelelő volt az 1989-es felállításkor, és az ma is

– jelentette ki csütörtökön Hubert Esterbauer szabadságpárti (FPÖ) alpolgármester, ismertetve a külön e célra felállított munkacsoport egyhangú döntését.

A békéért, a szabadságért és a demokráciáért – Soha többé fasizmust! – Halottak milliói figyelmeztetnek erre – olvasható az önkormányzat tulajdonában lévő emlékkövön, amelynek áthelyezése és átalakítása annak kapcsán merült fel, hogy Hitler szülőházát rövidesen átépítik rendőrőrssé.

Adolf Hitler szülőháza és az előtte elhelyezett emlékkő | Fotó: Lino Mirgeler/dpa / AFP Forum

Az elhíresült lakóház leendő birtokosa, az osztrák belügyminisztérium által életre hívott,

tekintélyes szakértőkből álló testület azt javasolta, hogy a Hitler-ház előtti emlékkövet helyezzék át egy másik, központi fekvésű helyre Braunauban, a rajta szereplő feliratot pedig egészítsék ki oly módon, hogy az utaljon arra, az osztrák társadalmat is politikai felelősség terheli a nácizmus bűncselekményeiért.

A legelső javaslatot, hogy az emlékkövet szállítsák át a Történelem Háza nevű bécsi múzeumba, már korábban elvetették.

Az átépítés és a rendőrségi használatba adás célja megakadályozni, hogy az állam által nemrégiben kisajátított ingatlan, ahol amúgy csupán élete első pár hónapját töltötte a későbbi náci diktátor, újfasiszta zarándokhellyé váljon.

Az alpolgármester szerint az építési munkák megkezdéséig még jó pár hónap telhet el. Az emlékkövet az építkezés idejére sem akarják máshova vinni, a jelenlegi helyén akarják megvédeni az esetleges károsodástól.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére