Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megnyilvánulásai alapján az új brit miniszterelnök nem hoz változást a britek háborús hozzáállásában

888.hu

2022.09.06. 11:15

A néni egy igazi kaméleon.

 

Hétfőn érkezett a hír, hogy Liz Truss külügyminisztert választották a brit Konzervatív Párt új vezetőjévé. A választási eredmény azt jelenti, hogy Truss lesz az Egyesült Királyság új miniszterelnöke a távozó Boris Johnson utódjaként.

 

De ki is ez a nő és milyen politikát fog hozni?

Mary Elizabeth Truss 1975-ben született Oxfordban. Skóciában, az észak-angliai Leedsben és Kanadában járt iskolába, mielőtt az oxfordi egyetem filozófia-politikatudományok-közgazdaságtan hármas szakára járt. Pályája elején értékesítőként, közgazdászként és egy kutatóintézetben dolgozott.

Politikai karrierje úgy hullámzott, mint a tenger,

a Liberális Demokraták ifjúsági szervezetében kezdett, majd 1996-ban megtért a konzervatívokhoz. Aktívan lobbizott a brit monarchia felbomlásáért, és a marihuána-fogyasztás legalizálásáért.

Truss 2010 óta a nyugat-angliai Norfolk megye egyik választókerületének a parlamenti képviselője, korábban három miniszteri pozíciót is betöltött a Cameron-, a May- és a Johnson-kormányokban. Nem támogatta az Európai Unióból való távozást a 2016-os népszavazáson.

2019 szeptembere óta esélyegyenlőségi államtitkárként, tavaly szeptember óta pedig külügyminiszterként tevékenykedett. Ebben a pozícióban Boris Johnson kormányfő kemény Kína- és oroszellenes politikáját követte, sürgetve a mindkét országtól való gazdasági függőség csökkentését, az orosz–ukrán háború során pedig Nagy-Britannia lett Ukrajna egyik legfőbb támogatója.

Erre kitűnő példa, hogy Liz Truss brit külügyminiszter pénteken kijelentette:

létfontosságú, hogy további fegyverek szállításával és további szankciók bevezetése révén nyomást gyakoroljanak Oroszországra.

 

 

Egyéves külügyminiszteri karrierje során azonban nem egyszer került kínos helyzetbe.

Az orosz–ukrán háború kitörését megelőző moszkvai látogatásán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megkérdezte tőle, az Egyesült Királyság elismeri-e Oroszország fennhatóságát Voronyezs és Rosztov régiók felett, mire Truss azt válaszolta: soha nem fogja elismerni.

A külügyminiszter szavait a tárgyaláson jelenlévő brit nagykövetnek kellett korrigálnia, hiszen Rosztov és Voronyezs nem ukrán területen, hanem az ukrán határ közelében, Oroszországban vannak.

Lavrov a sajtótájékoztató után kézfogás nélkül hagyta faképnél.

 

Hiányos földrajzi ismeretei miatt a BBC-nek adott tavaly decemberi interjú során is bajba került:

azt mondta, Nagy-Britannia a Fekete-tengeren (!) nyújt segítséget a balti államoknak.

 

A háború február 24-i kezdetét követő napokban Moszkva arra hivatkozva helyezte készenlétbe nukleáris arzenálját, hogy Liz Truss Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésére azt mondta: nem látja akadályát annak, hogy brit önkéntesek harcoljanak az ukrán katonák oldalán.

Azt pedig már a napokban – kérdésre válaszolva – mondta rezzenéstelen arccal, hogy ha szükség lenne rá, „készen állok megtenni ezt”, vagyis

kiadni az utasítást a brit atomfegyverek bevetésére.

 

Megbotránkozást okozott akkor is, amikor augusztus végén egy kérdésre azt válaszolta, „még nem dőlt el”, hogy Emmanuel Macron francia elnök Nagy-Britannia barátja vagy ellensége-e. Macron dühösen úgy reagált:

Ha a franciák és a britek nem tudják kimondani, hogy barátok-e vagy ellenségek, akkor problémáink lesznek.”

 

Orosz reakció Truss kinevezésére

A Kreml kijelentette, hogy nem zárható ki annak a lehetősége, hogy az Egyesült Királysággal fennálló borzalmas viszonyuk tovább romolhat majd az új miniszterelnök, Liz Truss hivatala alatt – írta meg a Sky News.

 

Nem szeretném azt mondani, hogy a dolgok rosszabbra fordulhatnak, mert ennél rosszabbat nehéz elképzelni, de sajnos ez nem zárható ki, tekintve, hogy a brit miniszterelnöki posztra pályázók egymással versengtek az oroszellenes retorikában.”

– mondta el Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra a kérdésre, hogy számít-e Moszkva változásra az Egyesült Királysághoz fűződő viszonyában.

 

Feketék és nők a kormányban

A The Times brit újság elemzése szerint: a történelem során először – az új brit kormányon belül – a vezető politikusok szerepét nők és színes bőrűek töltik majd be.

Ugyanis mostantól a kancellári, a külügyminiszteri és a belügyminiszteri posztokkal kapcsolatban elvárás, hogy etnikai kisebbségi háttérrel rendelkező politikusok töltsék be.

A The Times által közzétett előrejelzések szerint Liz Truss szinte biztos, hogy a Ghánából származó Kwasi Kwartenget nevezi ki pénzügyminiszternek.

A lap továbbá azt jósolja, hogy James Cleverlyt – akinek az édesanyja Sierra Leone-i származású – külügyminiszternek nevezik ki, annak ellenére, hogy csak minimális kormányzati tapasztalata van.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére