Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megszállhatnak egy országot Afrikában

Nagy Gábor

2017.01.19. 06:58

Nigéria, Szenegál és Ghána katonai beavatkozást készít elõ Gambiában arra az esetre, ha Yahya Jammeh gambiai elnök nem adja át a hatalmat Adama Barrownak, a tavaly decemberi elnökválasztás gyõztesének.
BANJUL, 06:58

Nigéria, Szenegál és Ghána katonai beavatkozást készít elő Gambiában arra az esetre, ha Yahya Jammeh gambiai elnök nem adja át a hatalmat Adama Barrownak, a tavaly decemberi elnökválasztás győztesének.

A decemberi elnökválasztáson Adama Barrow a voksok 49,67 százalékát szerezte meg, míg Jammehre a választópolgárok 42,64 százaléka szavazott. Yahya Jammeh előbb elismerte vereségét, majd azzal hozakodott elő, hogy "megengedhetetlen hibák" csúsztak a választási bizottság munkájába, és új választások kiírását követelte.

Jammeh azonban a "rendkívüli és példátlan" külföldi beavatkozásra hivatkozva kilencven napra szóló szükségállapotot hirdetett ki az országban kedden, szerdán pedig a gambiai parlament azonnali hatállyal három hónappal meghosszabbította elnöki mandátumát – pedig az hivatalosan, helyi idő szerint szerda éjfélkor járt volna le.

Barrowt, aki biztonsági okokból Szenegálban tartózkodik, választási győzelmének értelmében csütörtökön kellene, hogy beiktassák az elnöki tisztségbe.

A Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) többször is arra szólította fel a gambiai elnököt, hogy békésen rendezze a kialakult helyzetet és adja át a hatalmat. A szervezet már korábban megfenyegette Jammeh elnököt katonai beavatkozással, január 19-e után pedig nem tekintik elnöknek.

Értesülések szerint Nigéria mintegy 200 katonát, harci repülőket, hadihajókat és helikoptereket vezényelt Szenegálba. Ghána 205 katonát vezényel Gambiába, ha intervencióra kerül a sor. A beavatkozást kilátásba helyező országok hatóságai egyebek mellet közölték: céljuk az erőszak megakadályozása Gambiában, és Adama Barrow elnökké való felesketésének biztosítása.

A gambiai hadsereg vezérkari főnöke nagyjából egy órával Jammeh mandátumának lejárta előtt közölte: emberei nem fognak harci cselekményekbe bonyolódni a beavatkozó fegyveres erőkkel. Ousman Badjie hozzátette: a gambiai válság egy politikai vita. Utalt arra is, hogy a gambiai katonák megadják magukat, ha a térségbeli országok tényleg katonai beavatkozást hajtanak végre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére