Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Menekülteket mentettek magyar diplomaták

888.hu

2016.03.10. 14:28

A történelem elsõ magyar diplomáciai mentõakciójának köszönhetõen 12 erdélyi magyar menekült meg a román diktatúra karmaiból. II. rész

Pár évtizeddel ezelőtt Kelet Európából, főleg az embertelen bánásmódjáról híres Romániából több ezer erdélyi magyar kért menedékjogot, letelepedési engedélyt a mai Magyarországon. Előző cikkünkben beszámoltunk az erdélyi magyar menekültek viszontagságairól, megpróbáltatásairól. A következőkben 12 olyan személy esetét tárjuk fel, akik 1989-ben Szófiába menekültek, és szerencsés kimenetelű kalandok közepette érkeztek meg Magyarországra.

12 erdélyi menekült kálváriája

A hivatalos jelentés szerint: Nicolae Ceausescu rezsimjének viszontagságai, valamint az ország magyar nemzeti kisebbség elleni közismert diszkriminációja miatt voltak kénytelenek elhagyni szülőföldjüket. Óriási kockázatot vállalva.

1988. szeptember 24-én nyaralni indult hét felnőtt és öt gyermek, ám a napfényes román tengerpart helyett a szófiai magyar nagykövetségére menekültek, majd menedékjogot kérve hónapokon át ott bujkáltak a hírhedt Securitate (román titkosrendőrség) és a kíváncsiskodó újságírók elől.

A titkosítás alól feloldott levéltári anyagok szerint az erdélyi menekültek Magyarországon élő családtagjaikhoz szerettek volna csatlakozni, ám csakhamar kiderült, hogy a menekülésük oka a politikai üldözés.

A korabeli külügyminiszteri jegyzékeket titkosították, így a menekültek kilétéről, azok magyarországi tartozódási helyéről jelen pillanatban sincs információnk, ám az eset rávilágít arra, hogy a menekültválság, mely a mai Európa legnagyobb problémája, egyáltalán nem új keletű jelenség. Sőt.

Egy Horn Gyulának, akkori MSZMP külügyi titkár - megküldött külügyi jegyzék említi először a szófiai nagykövetségre menekült 12 erdélyi magyar ügyét.

A rendelkezésünkre álló román-magyar külügyi jegyzékváltásból egyértelműen kiderült, hogy kétoldalúan nem fogják tudni megoldani a menekültek helyzetét, így a korabeli magyar diplomácia mozgásba lendült és egy széles körű nemzetközi összefogás keretében sikerült kimenekíteni Bulgáriából 12 magyar politikai üldözöttet.

Kezdetben Románia, a diplomáciában megszokott stílushoz képest agresszíven követelte Magyarországtól a szófiai nagykövetségre menekült magyarok kiadását, mondván, hogy lakóhelyükön adják be áttelepülési igényüket. A magyar fél – nagyon bölcsen – úgy értékelte, hogy a menekültek biztonsága Romániában nem garantálható, így megkezdődött – az amerikai filmekből jól ismert, de – a magyar történelemben unikumnak számító diplomáciai mentőakció. 

Hogyan bánt Románia az illegális határátlépőkkel
Az elfogott vagy Magyarország által visszaküldött illegális határátlépőkre komoly büntetés várt. Egyiküket bilincsbe verve elvitték Csíkszeredába, ott hasra fektették egy asztalon, és gumibottal verték a talpát. Beszámolókból tudjuk, hogy ilyenkor a sértettek azért imádkoztak, hogy haljanak meg, minél hamarabb, mert annyira elviselhetetlen volt a fájdalmuk. Legtöbbjüknek örökre tönkretették az életét, fizetés nélkül kellett dolgozniuk. Hetente kellett jelentkezniük a helyi rendőrségen – az illegális határátlépést megkísérlők közül többen azért lettek öngyilkosok, mert nem bírták elviselni, hogy hónapokon keresztül hetente egyszer megverték őket az unatkozó, szadista rendőrök.

Az akkori nagykövet, Simics Sándor hosszas politikai egyeztetés után az öt gyermek és hét felnőttből álló kis csoportot Magyarországra menekítette a Nemzetközi Vöröskereszt segítségével.

A menekülés

Németh Miklós akkori miniszterelnök kétoldalú tárgyalásokat folytatott a bolgár kormánnyal a 12 erdélyi menekült ügyéről. A Pártbizottsági Jegyzőkönyv szerint a magyar kormány álláspontja egyértelmű volt: az erdélyi magyarok kiadatását Romániának nem tudják elfogadni, mert tapasztalataik szerint a nevezettekre Romániában súlyos testi és lelki megtorlás várna. A bolgárok megértették a kérdés emberi vonatkozásait és egyértelműen a magyarok mellett foglaltak állást.

Az 1989. január 11-i külügyi jelentés rámutat, hogy Grósz Károly és Todor Zsivkov főtitkárok találkozója előtt rendezni kívánták a diplomáciai botrányt.

Simics Sándor nyugdíjazott diplomata elmondta, hogy Zsivkov (Bulgária első számú kommunista vezetője) nélkül ezt a 12 embert lehetetlen lett volna hazahozni, ezért audienciát kért tőle. 

Kellett tudjam, hogy milyen ember a bolgár főtitkár. A találkozó előtt két nappal megműtöttek vakbéllel így az későbbre tolódott, de Kádár felhívott és azt mondta, hogy ember, minél hamarabb gyógyuljon meg, mert magának dolga van, haza kell hozni az embereket."

Zsikov bolgár párttitkár szerint, a menekülteket egy nemzetközi szervezetnek kellene átadni, és egy harmadik ország felé meg kell kezdeni a kiutaztatásukat. A magyar diplomácia a közelgő bolgár-magyar csúcstalálkozó  dátumával igyekezte zsarolni a szófiai kormányt, ha nem rendezi kellőképpen az erdélyi menekültek helyzetét.

A bolgár külügyminiszter első helyettese 1989 februárjában közölte, hogy lehetővé teszik a menekültek távozását a Nemzetközi Vöröskereszt úti okmányaival Ausztriába. A menekültek február 17-én hagyták el a szófiai magyar nagykövetség területét – osztrák repülőgéppel, bécsi úti céllal. A 12 erdélyi magyar még aznap este megérkezett Budapestre.

A nemzetközi sajtó élénk érdeklődést mutatót a szófia magyar menekültválság iránt, erről is a volt nagykövet számolt be:

A brit nagykövetség két házra volt a magyartól és a kollégák kiszúrták, hogy egy kamera veszi a magyar nagykövetséget, kiderült, hogy a BBC onnan filmezte a menekültek kiutazása előtt, én pedig arra kértem a brit nagykövetet, hogy távolítsa el a kamerát onnan.”

Az már csak a sors iróniája, hogy átadás közben derült ki, hogy a bolgár Vöröskereszt nem tudta kifizetni a repülőjegyeket, mert a jegypénztárnál csak amerikai dollárt fogadtak el. Így a magyar nagykövetség biztosított 3 000 dollárt a jegyek megvásárlásához. Simics Sándor külügyi jegyzékéből az is kiderül, hogy a bolgár szervek nagy erővel, konspiratív módon jelen voltak a repülőtérig vezető úton.

Jelenleg semmilyen információval nem rendelkezünk az 1988-ban kimenekített erdélyi magyarok tartózkodásáról, kilétéről. Az általunk megkeresett nagykövet sem kívánt neveket elárulni.


Az erdélyi magyarok meneküléséről szóló korábbi cikkünket itt tudjátok elolvasni. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére