Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel miatt napokon belül távozhat Seehofer

Bokor Gábor

2018.07.02. 06:22

Horst Seehofer német belügyminiszter hétfõre virradóra megerõsítette, hogy felajánlotta lemondását pártja, a bajor Keresztényszociális Unió müncheni elnökségi ülésén vasárnap késõ este. A politikus kilátásba helyezte, hogy távozik az elkövetkezõ három napon belül pártelnöki és belügyminiszteri posztjairól, ha nem sikerül megállapodni Angela Merkel német kancellár pártjával, a CDU-val a határellenõrzés témája kapcsán.

 A Spiegel szerint Seehofer ultimátumot adott Merkelnek: elmondta a kancellárnak, hogy három napon belül lemond pozícióiról, ha nem sikerül megállapodni. 

Hétfőn tárgyalok a CDU-val annak reményében, hogy megegyezzünk a vitás kérdésben a testvérpárttal. A hétfői találkozó után minden kiderül"

– mondta Seehofer, majd hozzátette, az ország, a koalíció és a kormány vezetői képességének érdekében pártja megállapodásra akar jutni a határellenőrzés kérdésében, és csakis ennek kérdésében. 

A lemondás belengetését Seehofer azzal indokolta, hogy Merkel ellenállása miatt nem sikerül megvalósítani belügyminiszteri terveit, amelyek szerint meg kell tagadni a belépést a német határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain az Európai Unióban máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Seehofer és a CSU szerint mindentől függetlenül és feltétlenül vissza kell fordítani ezeket az embereket. Merkel és pártja szerint ezt nem lehet bevezetni egyoldalúan, egyeztetés nélkül, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett társországokkal a menedékkérők visszafogadásáról.

A német lapok hétfői számukban arról írtak, hogy Seehofer a CSU elnökségi ülésén kifejtette, a pártnak három lehetősége van:

  • meghajol a kancellár akarata előtt, aminek révén elveszíti hitelességét a választók előtt;
  • kitart törekvései mellett, ami a CDU/CSU testvérpárti szövetség felbomlásához vezet;
  • vagy pedig elfogadja az ő lemondását a pártelnöki és a miniszteri tisztségről.

Amennyiben a 68 éves Horst Seehofer valóban távozik tisztségeiből, kiesik a német politika első vonalából, mert nincs mandátuma sem a szövetségi, sem a bajor tartományi parlamentben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére