Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mesébe illő médiahájp övezte a Zöldeket Németországban

Bertha László

2019.06.04. 10:01

A mesébe illő, óriási médiahájppal járó klímakampány meghozta gyümölcsét Németországban, de Európában leginkább a jobboldali konzervatívok emelkedtek – írja Dieter Stein német publicista.

A nemzeti-konzervatív Junge Freiheit című német hetilap főszerkesztője szerint meglehetősen sikeres volt a Zöldek összehangolt megakampánya, melyet szinte akkora médiahájp ölelt fel, mint amit a fukusimai katasztrófa után tapasztalhattunk.

Dieter Stein úgy véli, hogy az NGO-k és a baloldali médiumok hálózatával sikerült a Zöldeknek megváltoztatniuk a németországi napirendet, melynek következtében a CDU/CSU, az SPD, az FDP és a Baloldal (Die Linke) kétségbeesetten szaladt eme kampány után.

Fotó: AFP

A lap főszerkesztője ennek kapcsán a publicisztikájában megjegyzi, hogy a zöldstratégia mesébe illő napirendjét tapasztaltuk meg: 2018 őszéig a migráció és a belbiztonság kérdése uralkodott, ez az AfD-t a csúcsra, míg a Zöldeket az alagsorba vezette. Mindez egészen addig tartott, míg a svéd lány, Greta Thunberg és az okos spin doctorok segítségével a média és a „Fridays for Future” mozgalom megváltoztatta a napirendet – és mindezek kizárólag a „klímaváltozásról” és a szén-dioxid okozta közelgő világvégéről szóltak.

Európában leginkább a jobboldali konzervatívok emelkedtek

Egész Európát nézve ugyanakkor másképp fest a politikai térkép, hiszen számos országban földcsuszamlásszerű győzelmek erősítették meg a jobboldali konzervatívokat és nemzeti pártokat, melyek ellenzik a további brüsszeli centralizációt és az ellenőrizetlen tömeges bevándorlást – írja a szerző.

Dieter Stein szenzációs eredménynek tartja Nigel Farage Brexit Pártjának győzelmét az Egyesült Királyságban, amellyel mély depresszióba taszította a kormányzó torykat. A kiemelkedő eredmények közé sorolja továbbá Marine Le Pen, Matteo Salvini, a lengyel kormánypárt és Orbán Viktor sikerét is a JF főszerkesztője.

A bevándorlásellenes AfD EP-választáson elért eredményei kapcsán a publicista azt írja, hogy első pillantásra talán csalódást okozott a párt Németországban, hiszen a 11 százalékával elmaradt a várakozásoktól. Azonban ha jobban szemügyre vesszük, a helyzet differenciáltabbnak tűnik Stein szerint, mivel a szászországi, a türingiai és a brandenburgi eredmények valóságos sokkhullámot okoztak.

Szeptemberben ugyanis megválasztják a tartományi parlamenteket, és mindhárom tartományban az első helyért küzd az AfD

olvasható a publicisztikában.

Dieter Stein a Zöldek választási sikerére visszakanyarodva amellett érvel, hogy ez a „győzelem” semmilyen tekintetben nem növeli a baloldali tábor súlyát Németországban, mivel az többnyire az SPD rovására történt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére