Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi lesz, ha Európa kifogy a gázból?

888.hu

2021.12.02. 14:40

A szakértők semmi jót nem jósolnak.

 

Hónapok óta megy az érzékenyítés Nyugat-Európában az esetleges áramkimaradásokra és gázhiányra. Közben pedig beléptünk az év utolsó hónapjába, és már csak idő kérdése, hogy a mínuszok dörömböljenek az ajtóinkon.

Ez az igazi próbája Európa energiaellátásának.

A Márki-Zay Péter-féle baloldali politikusok jóvoltából tudjuk, hogy mindenből kevesebbet kell fogyasztani, meg különben is, az embereknek érezniük kell a magas energiaárakat.

Egyesek szerint európai gáztartalékai kimerülhetnek, ha a tél elhúzódik. A helyzetnek az sem tesz jót, hogy Németországban november közepén ideiglenesen felfüggesztették az Északi Áramlat 2 földgázvezeték üzembe helyezését megelőző hatósági eljárást. A hálózatos iparágak működését felügyelő hatóság (Bundesnetzagentur) közleménye szerint az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország kikerülésével, a Balti-tenger alatt Németországba szállító Északi Áramlat új vezetékpárjának németországi szakaszát üzemeltető vállalat csak akkor kaphatja meg a szállítás megindításához szükséges tanúsítványt, ha megfelel a német jognak.

De lássuk, mit mondanak a szakemberek az európai energiaválságról.

Nem zárnám ki annak a lehetőségét, hogy az októberben tapasztalt rekordárak visszatérnek”

mondta a Reuters szerint Wayne Bryan, a Refinitiv nevű pénzügyi vállalat elemzője.

Ha lehűl az idő Európában, nem lesz könnyű kínálati megoldást találni, hanem keresleti megoldásra lesz szükség”

– vélekedett a Bloomberg szerint Adam Lewis, a Hartree Partners kereskedőház munkatársa.

A gázhiány a gazdaságra is hatással van.

Egyes sok földgázt felhasználó iparágak – beleértve az ammónia- és a műtrágyaipart, valamint az acélműveket – az elmúlt hónapokban korlátozták működésüket Európában, mivel a rekordmagas földgázárak veszteségessé tették termelésüket. A kereslet csökkenhet, ha több iparág csökkenti működését a következő hónapokban.

Jeremy Weir, a Trafigura vezérigazgatója figyelmeztetése szerint

a fogyasztók számára – a megugró gáz- és áramárakon kívül – a földgázválság folyamatos áramkimaradásokat is jelenthet, ha a tél igazán hideg lesz.

„Őszintén szólva jelenleg nincs elég gázunk. Nem tárolunk a téli időszakra. Így tehát komoly aggodalomra ad okot, hogy ha hideg telünk lesz, akkor Európában folyamatos áramszünetek lehetnek” – fogalmazott Weir.

A földgázválság az áramárakat is rekordmagasságba vagy rekordközeli szintre tornássza fel Európában. A nagyon hideg és szélcsendes téli időjárás tovább súlyosbíthatja az áramellátási problémát, különösen Észak-Európában, ahol az áramellátás egy része szélenergia-termelésre támaszkodik.

De nem csak ott.

Példának okáért Franciaországban a csökkenő szélenergia-termelés a kevés nukleáris energiával párosulva az elmúlt közel egy évtized legmagasabb szintjére emelte az energiaárakat, mivel a hidegebb idő beköszöntével nőtt a kereslet.

Az északi régió áramárai hétfőn rekordmagasra ugrottak a Nord Pool tőzsdén, mivel az alacsony hőmérséklet a megújuló energiaforrásokból származó csökkent áramellátással és magas gázárakkal párosult.

Magyarország rendben van

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szeptember végén közölte, hogy az orosz Gazprommal kötött hosszú távú gázvásárlási szerződés minden szempontból megfelel Magyarország nemzeti érdekeinek, a tárgyalások során pedig ez volt a kormány egyetlen szempontja. Az 1996-ban megkötött magyar–orosz gázmegállapodás szeptember 30-án lejárt, és hosszú tárgyalások után új szerződés lépett a helyébe.

Ennek nyomán Magyarország ellátása a következő 15 évben biztosított, évente 4,5 milliárd köbméter gázt fogunk vásárolni, az eddiginél kedvezőbb áron.

 

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleménye szerint tovább emelkedtek és rekordmagas értéket értek el a másnapi piaci villamosenergia-árak októberben az európai energiapiacon. A közlemény ismerteti, hogy a magyarországi villamosenergia-termelés októberben 5,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve. A MEKH havi piacmonitoring jelentése szerint az áremelkedést a primer energiaforrások (gáz, feketeszén) drágulása, valamint az alacsonyabb szél- és vízerőművi termelés okozta. Október elején a magas tényezőárak és az alacsony német szélerőművi termelés miatt a régió árai még együtt mozogtak. Október 7-én a német szélerőművi termelés napi átlagban nem érte el az 1500 megawattórát (MWh), ami extrém magas árakat, megawattóránkénti 301,7 eurós napi átlagárat eredményezett. Ekkor volt a legmagasabb a magyar napi átlagár is, ezen a napon elérte a megawattóránkénti 270,9 eurós értéket.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére