Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Migránsinvázióra készül a Balkán

Nagy Gábor

2018.05.17. 15:15

Macedónia az év végéig meghosszabbítja a migrációs válsághelyzetet az északi és a déli határszakaszon, mert bármelyik pillanatban felerõsödhet a migrációs nyomás. Egy másik balkáni állam, Bosznia-Hercegovina pedig akár le is zárhatja a határait a közeljövõben, szintén az illegális migráció miatt.
SZKOPJE, SZARAJEVÓ, 15:15

Macedónia az év végéig meghosszabbítja a migrációs válsághelyzetet az északi és a déli határszakaszon, mert bármelyik pillanatban felerősödhet a migrációs nyomás. Egy másik balkáni állam, Bosznia-Hercegovina pedig akár le is zárhatja a határait a közeljövőben, szintén az illegális migráció miatt.

A szkopjei parlament védelmi és biztonsági bizottsága szerdán fogadott el egy olyan javaslatot, mely szerint az év végéig meghosszabbítják a migrációs válsághelyzetet. A tervezet napokon belül a képviselők elé kerülhet. A dokumentum szerint a bizottság december 31-ig hosszabbítaná meg a válsághelyzetet, amely lehetővé teszi, hogy a rendőrség, a katonaság hatékonyabban és gyorsabban lépjen fel a görög-macedón határ "legforgalmasabb" részein.

Macedónia először 2015 augusztusában rendelte el a válsághelyzetet, akkor az országra naponta több tízezer illegális bevándorló rontott rá.

Oliver Szpaszovszki belügyminiszter kijelentette, az utóbbi néhány hónapban megnőtt az illegális határátlépési kísérletek száma.

A macedón válságkezelési központ vezetője szerint pedig azért van szükség a válsághelyzet meghosszabbítására, mert a katonaság csak akkor tud azonnal reagálni, ha válsághelyzet van. "Nemcsak Macedónia, hanem az Európai Unió határait is védjük" – tette hozzá Agron Buxhaku.

Lapinformációk szerint Bosznia-Hercegovina kirendelheti a katonaságot a határaira, de akár le is zárhatja azokat.

Szarajevó központi parkjaiban hetek óta illegális bevándorlók sátoroznak, a legtöbben viszont az európai uniós tag, Horvátország határához közeli Bihacban tartózkodnak arra várva, hogy folytathassák útjukat Nyugat-Európába. A főként fiatal férfiakból álló csoportok csupán néhány napot töltenek Bosznia-Hercegovinában, a tervük az, hogy a nehezen őrizhető boszniai-horvát határon az éjszaka leple alatt jussanak át. Bihac polgármestere szerint a sok migráns nemcsak humanitárius problémát jelenthet az ország számára, hanem biztonsági gondokat is, a városban ugyanis egyre több lopást és betörést regisztráltak.

A boszniai belügyminisztérium tájékoztatása szerint idén körülbelül négyezer migráns érkezett a nyugat-balkáni országba, háromszor annyi, mint tavaly egész évben.

Az országban jelenleg egyetlen befogadóközpont működik, ahol 150 embert tudnak elszállásolni, ez azonban folyamatosan tele van. A hatóságok tájékoztatása szerint egy 300 ember befogadására alkalmas központot is megnyitnának Mostarban, ez viszont távol esik a migránsok útvonalától.

A boszniai védelmi minisztérium egyelőre nem helyezte készültségbe a katonaságot, tájékoztatásuk szerint viszont ha szükséges, 9200 katonát tudnak mozgósítani a határok védelmére.

Dragan Mektic védelmi miniszter ugyanakkor közölte: egyelőre nem lépnek, megvárják, hogyan alakul a helyzet a határtérségben. Közölte azonban azt is, hogy Szarajevó nem fogja megengedni, hogy az ország a migránsok gyűjtőhelyévé váljon. Hozzátette, szerinte a környező országok nem veszik elég komolyan a helyzetet, és megengedik, hogy a migránsok könnyedén Boszniába jussanak. Azt kérte az Európai Uniótól, hogy kapcsolódjon be a probléma megoldásába, mert – mint mondta – "a migránsok nem a Nyugat-Balkán vagy Bosznia-Hercegovina gondjai, hanem az Európai Unióé". Hozzáfűzte, hogy a probléma az uniós Görögországban kezdődik, és nem lehet a balkáni országokat magukra hagyni a helyzet kezelésében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére