Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Minden idõk legsúlyosabb tömegvérengzése az USA-ban

Horváth József György

2016.06.12. 19:58

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tömegvérengzésévé vált az orlandói melegbárban vasárnapra virradóra elkövetett támadás: mint a város polgármestere bejelentette, a hatóságok ötven halálos áldozatra bukkantak és ötvenhárom embert ápolnak a kórházakban. Az elkövetõ egy Amerikában született, afgán származású fiatal férfi volt.
ORLANDO, 19:58

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tömegvérengzésévé vált az orlandói melegbárban vasárnapra virradóra elkövetett támadás: mint a város polgármestere bejelentette, a hatóságok ötven halálos áldozatra bukkantak és ötvenhárom embert ápolnak a kórházakban. Az elkövető egy Amerikában született, afgán származású fiatal férfi volt.

Az áldozatok száma azt követően nőtt meg ennyire, hogy a rendőrség és az FBI teljesen átvizsgálta az orlandói szórakozóhelyet. A korábbi hírek mintegy 20 halottról szóltak. Buddy Dyer, Orlando polgármestere az amerikai történelem legsúlyosabb tömegmészárlásának nevezte a vérengzést. A polgármester egyúttal rendkívüli állapotot hirdetett ki a városban. Obama elnök, akit reggel tájékoztattak a történtekről, elrendelte, hogy a szövetségi kormányzat adjon meg minden szükséges segítséget a floridai rendőri szerveknek.

Közben azonosították a rendőrség által agyonlőtt merénylőt is

Omar Szaddiki Mateen, 29 éves férfi, afgán szülők gyermekeként született New Yorkban, és a floridai St. Lucie-ben élt. A rendőrség hajnalban még úgy tudta, hogy az elkövető nem Floridába való volt. Az agyonlőtt merénylőnél kézifegyvert és - a rendőrség megfogalmazása szerint -"azonosítatlan szerkezetet" találtak.

A rendőrség és az FBI változatlanul terrorista cselekménynek minősíti a tragédiát, és ilyen irányban folynak a nyomozások, az FBI egyik munkatársa pedig azt erősítette meg, hogy az elkövetőnek voltak kapcsolatai iszlamistákkal. Az illetékesek vizsgálják az esetleges dzsihadista szervezetekhez vezető szálakat. A floridai iszlám közösség vezetője már nyilatkozott, a közösség gyászáról és együttérzéséről biztosított mindenkit, és kifejtette, hogy a közösség elítél minden ilyen és hasonló bűncselekményt.

Mindeközben megjelent egy Iszlám Államhoz köthető Twitter-fiókon az elkövető fotója, ami gyorsan bejárta az internetet

Ugyanakkor nem volt hivatalos állásfoglalás a terrorszervezet részéről, így például nem közölték, hogy magukra vállalják-e a támadást. Más iszlamista fegyveres szervezetekhez köthető Twitter-fiókok is átvették ugyanennek a személynek a fényképét, miközben az IÁ szimpatizánsai üzenetekben méltatták a támadás elkövetését.

Helyi idő szerint reggel hét órakor tartott első sajtótájékoztatóján az FBI regionális irodájának munkatársa, Ron Hopper arról beszélt, hogy egyelőre vizsgálódnak, a lelőtt merénylőnek milyen háttere lehetett, s újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: az FBI-nak vannak jelzései arról, hogy a lövöldöző férfi kapcsolatban állhatott dzsihadista terrorista csoportokkal. A Fox News amerikai hírtévének Hopper emellett elmondta:

Mateen korábban azzal fenyegetett, hogy kapcsolatai vannak terrorista szervezetek felé"

Bill Nelson floridai szenátor vasárnap újságírók előtt bejelentette: a biztonsági őrként dolgozó Mateen a merénylet elkövetésekor azt állította, hogy kapcsolatban áll az IÁ-val. A szenátor az amerikai hírszerzés előzetes értesüléseire hivatkozott.

A Reuters brit hírügynökség viszont arról számolt be, miszerint névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők szerint nincs konkrét bizonyítéka, hogy közvetlen kapcsolat áll fenn a merénylet és az IÁ, vagy más külföldi szélsőséges csoport között. Ugyanakkor hozzáfűzték: még fel kell deríteniük, hogy volt-e bármilyen kapcsolat a támadó és szélsőséges csoportok között.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint a vasárnapra virradóra történt orlandói lövöldözés "jól szervezett" és jól előkészített" volt.

Megszólalt az elkövető családja is

Az ámokfutással gyanúsított afgán származású férfi apja szerint semmi köze a valláshoz az ötven halálos áldozatot követelő orlandói mészárlásnak. Mir Seddique, az Omar Mateenként azonosított támadó apja az NBC amerikai televíziós csatornának elmondta, hogy fia néhány hónappal ezelőtt dühös lett Miamiban, amikor két férfit látott csókolózni, és szerinte ámokfutása mögött is a homofóbia állhat.

Nem tudtunk semmiről. Ahogy az egész országot, úgy minket is sokkolnak a történtek"

- tette hozzá az apa, miután családja nevében bocsánatot kért fia tettéért.

(Reuters, NBC, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére