Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mindennapossá vált Iránban a tiltakozók kivégzése

888.hu / MTI

2023.01.10. 15:45

A hónapok óta tartó országos tüntetések elfojtása érdekében az iráni kormány fegyverként használja a halálbüntetést, amely a tiltakozók megölésének és a félelemkeltésnek az eszközévé vált – jelenti ki az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden kiadott közleményében.

 

„A bűnügyi eljárások fegyverként való használata azok ellen, akik alapvető jogaikat gyakorolják – mint például demonstrációkat szerveznek vagy részt veszek ezeken –, államilag szentesített gyilkolással ér fel.” – olvasható Volker Türk közleményében. A főbiztos szerint a halálos ítéletek olyan eljárások eredményeként születettek, amelyek nem felelnek meg a nemzetközi normáknak, sőt kifejezetten sértik az emberi jogokat.

Az iráni igazságszolgáltatás közlése szerint eddig négy embert akasztottak fel a tüntetésekkel összefüggésben, közülük kettőt szombaton, amiért állítólag megölték a Bászidzs rendvédelmi alakulat egyik tagját. Jogvédők tudomása szerint legalább 26 embert ítéltek halálra „a tüntetők megfélemlítését szolgáló kirakatperekben”, és az ENSZ-hivatal értesülései szerint két további kivégzés bármelyik pillanatban megtörténhet.

 

A halálbüntetés kiszabásával végződő pereknél nagyon sok az eljárási hiba, gyakran sérül az tisztességes eljáráshoz való jog, például úgy, hogy pontatlanul fogalmazzák meg a vádemelési javaslatot, a vádat, a vádlottak nem választhatnak ügyvédet, kínzással kényszerítenek ki vallomásokat, illetve az elítéltek érdemben nem fellebbezhetnek – írta a főbiztos.

A tüntetéseket egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halála váltotta ki szeptemberben, aki az erkölcsrendőrség őrizetében halt meg, miután szemtanúk szerint megverték. A demonstrációkkal kapcsolatos kivégzéseket már számos ország elítélte.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére