Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezek a témák határozzák meg idén az Európai Uniót

888.hu

2021.01.21. 19:40

Az Alapjogokért Központ sajtótájékoztatót tartott, melyen Kovács Attila, a Központ európai uniós kutatás műhelyének projektvezetője és Kurucz Orsolya az EU kutatási műhely projektvezető-helyettese a 2021-ben az Európai Unió előtt álló kihívásokat értékelte.

Koronavírus

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatás műhelyének projektvezetője szerint akárcsak a tavalyi évet, az ideit is a koronavírus-járvány határozza majd meg. Szerinte a koronavírus-járvány kezelése tavaly az európai intézmények lassú reakciójáról szólt a járvány elleni védekezés szempontjából. A vírus elleni oltóanyagok engedélyezésével a védekezés új fázisba lépett. Sajnos azonban a Bizottság központosított vakcinabeszerzése lassan működik, akadozik a tagállamok közötti elosztás rendszere, miközben egyes, EU-n kívüli országok – az Egyesült Királyság, Izrael – rohamtempóban oltják be a lakosságot. Elmondása szerint a vakcinabeszerzés kapcsán a tagállamok és az Európai Bizottság (EB) között folyó vita végső soron az uniós kompetenciákról szól: a Bizottság egészségügyi és szociálpolitikai kérdésekben is a tagállamok rovására szeretné bővíteni a hatáskörét. Ezen törekvéssel szemben Magyarországnak fel kell lépnie.

Demokráciavédelmi cselekvési terv

Kovács Attila emlékeztetett, hogy tavaly decemberben az Európai Bizottság nyilvánosságra az Európai Demokrácia Akcióterv nevű cselekvési tervet. A projektvezető szerint ezzel az EB egy újabb lépést kíván tenni a tagállami hatáskörök csorbítása, a tagállami kompetenciákba történő beavatkozás irányába. Ismertetése szerint ezzel lényegében az EB meg akarja mondani, hogy mi számít demokráciának ls mi nem. Elmondása szerint a Bizottság ennek segítségével kísérelhet meg áttételesen beavatkozni a 2022-es hazai választásokba politikai NGO-k támogatásán vagy a médiára vonatkozó szabályok megalkotásán keresztül. Arra számítanak, hogy idén nyilvánosságra hozza a cselekvési terv részletszabályait is.

Transzatlanti kapcsolatok

Kovács Attila szólt Joe Biden, tegnapi beiktatásáról is. Ismertetése szerint Európa nyugati felében a liberális mainstream politikai műhelyeiben az Obama-kormányzat restaurációját várják az új elnöktől. Ennek ellenére a projektvezető szerint Donald Trump elnöksége olyan mélyen megváltoztatta az amerikai társadalmat, hogy ez nem lehetséges. Elmondása szerint az Egyesült Államokat már inkább Ázsia és a csendes-óceáni térség érdekli.

Helyreállítása alap

Kurucz Orsolya, az EU kutatási műhely projektvezető-helyettese emlékeztetett, hogy tavaly a tagállamok megállapodtak a járvány miatti gazdasági válságot kezelni kívánó helyreállítási alapról. A megállapodásnak köszönhetően 2021. január elsején megkezdődhet a 2021-2027-es többéves pénzügyi keretrendszeren belül lefektetett alapok működése, forrásaik lehívása.

Migráció

Kurucz Orsolya elmondta, hogy immár hatodik éve van terítéken a bevándorlás kérdése az EU-ban. Szerinte 2021-ben várhatóan újra napirendre kerül majd a tagállamok közötti vita a migráció kapcsán. Az Európai Bizottság 2020. szeptemberi migrációs javaslata nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és a tavaly novemberi integrációról és befogadásról szóló cselekvési terv is politikai konfliktusokkal terhelt, mivel az a migránsok teljeskörű befogadását célozza meg. 2021-ben az egyik fő kérdés az lesz, hogy a migráció terén a kötelező tagállami szolidaritás milyen formákat ölthet. Ismertetése szerint a soros elnök Portugália számára nem a migrációs téma lesz a legfontosabb.

Jogállamiság

Kurucz Orsolya szerint a jogállamisági kérdés az uniós és hazai politikai napirenden marad 2021-ben is. A jogállamisági kondicionalitásra vonatkozó rendelet kapcsán várhatóan Lengyelország és Magyarország is megsemmisítési kérelemmel fordul az Európai Unió Bíróságához februárban. A projektvezető-helyettes emlékeztetett, hogy Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a Der Standard osztrák lapnak azt nyilatkozta, hogy a rendeletet azonnal el kell kezdeni alkalmazni, és a lengyeleket és a magyarokat a helyes útra kell terelni. Kimondta azt is, hogy azért van szükség egy új eszköz bevezetésére, mert a 7-es cikkely szerinte eljárást nem tudják alkalmazni. Kurucz Orsolya elmondta, hogy EB-nek kötelezettsége van arra, hogy egy kézikönyv kidolgozzon arra vonatkozóan, hogy a rendeletet hogyan kell alkalmazni. Ismertetése szerint az EB-nek konkrét szabályokat kell lefektetnie, a tagállamokkal egyeztetve. A projektvezető-helyettes szólt arról is, hogy akárcsak tavaly, idén is lesz „független, tényekre alapozott” jogállamisági jelentés. Elmondása szerint arra számítanak, hogy semmiben sem változik majd a megközelítés a következő jelentés alkalmával. Felemlegette azt is, hogy Hollandiában lemondott a kormány a múlt héten a családtámogatási rendszerben felvetődött diszkrimináció miatt. Elmondta, hogy a holland parlament kimondta, hogy az országban a jogállamiság rendszerszintű problémája ez. Kurucz Orsolya elmondta, hogy ennek ellenére ez az ügy nem szerepelt a Hollandiára vonatkozó jelentésben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére