Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mozgósít Svédország: orosz fenyegetéstõl tartanak

888.hu

2016.09.14. 15:28

Egy svéd napilap mai cikke szerint a fokozódó orosz biztonsági fenyegetés miatt a svéd hadsereg harci jármûveket, 150 katonát és tisztet állomásoztat majd a Balti-tengeren található Gotland-szigeten. A svéd védelmi miniszter aggódva figyeli az oroszok Ukrajnában zajló akcióit.
STOCKHOLM, 15:28

Egy svéd napilap szerdai cikke szerint a fokozódó orosz biztonsági fenyegetés miatt a svéd hadsereg harci járműveket, 150 katonát és tisztet állomásoztat majd a Balti-tengeren található Gotland szigeten. A svéd védelmi miniszter aggódva figyeli az oroszok Ukrajnában zajló akcióit. 

Dagens Nyheter svéd napilap arról ír, hogy egyelőre tényleges katonai fenyegetésről nincs szó, a Krím orosz annexiója és az Ukrajnában történtek azonban indokolják a harckészültséget.

Peter Hultqvists svéd védelmi miniszter beszélt arról is, hogy a helyzet gondos kiértékelését követően hozták meg a döntést, amely szerinte jelzésértékű Svédország partnerei számára. A légi elhárítás is gyakorlatozni fog a szigeten, írta a lap.

Mit kell tudni a svéd hadseregről?

Svédország katonailag semleges ország. Saját hadiiparral is rendelkezik, mely világszínvonalat képvisel. Több európai és amerikai államnak is egyik legfontosabb beszállítója Svédország. 

  • Katonai költségvetés: 5,6 milliárd USD, a GDP 1,5%-a.
  • Teljes személyi állomány: 27 600.
  • Tartalékos: 262 000 fő (47 éves korig)
  • Mozgósítható lakosság: 2 062 566 fő, melyből katonai szolgálatra 1 802 955 fő alkalmas 2010-ben.

Svéd Királyi Légierő (svédül: Flygvapnet) állományát 203 db harci gép alkotja. (nincs harci helikopter).

Nemzetközi együttműködésben a svéd haditengerészet képes tartós műveletekre, az ellenőrzés megteremtésére és fenntartására saját felelősségi területén belül akár 12 hónapos időtartamra is.

A svéd haditengerészet és tengerészgyalogság egységei és katonái számos nemzetközi műveletben vettek részt Boszniában, Koszovóban, Afganisztánban és Csádban, valamint az Ádeni-öböl vizein.

(Dagens Nyheter, A svéd véderők honlapja)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére