Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mustárgázt használtak a civil lakosság ellen a lázadók Szíriában

Kékes Viki

2016.12.18. 10:28

A bizonyítékokat Szíria átadta a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek.
ALEPPÓ, 10:28

A szíriai kormány bizonyítékokat adott át a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet Damaszkuszban tartózkodó szakértői csoportjának. Az átadott bizonyítékok alátámasztják, hogy a lázadók mustárgázt vetettek be a civil lakosság ellen. A mérgező anyagot az I. világháborúban széles körben használták, 1923 óta tiltott vegyi fegyvernek minősül.

November 16-án egy Aleppó mellett található falu aknamentesítését végezték orosz szakértők, amikor egy házilag barkácsolt aknavető lövedéket találtak. Amikor közelebbről megvizsgálták a fel nem robbant lövedéket, észrevették, hogy sötét folyadékot tartalmaz. Az ismeretlen anyagot megvizsgálva bizonyosodott be, hogy mustárgázról van szó.

A mérgező anyagot feltehetően a falu ellen szeptember 16-án végrehajtott támadás során használták fel. A 40 civil sérült közül többeket mustárgáz mérgezés gyanújával szállították kórházba. Novemberben az orosz katonaság az erre vonatkozó bizonyítékokat átadta a szír hatóságoknak. A Védelmi Minisztérium akkor még azon az állásponton volt, hogy a mérgező anyag házi készítésű volt. A Szíriában tartózkodó orosz radiológia, vegyi és védelmi csapatok korábban már találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Aleppó tartományban klórt és fehér foszfort is használtak.

Oroszország több alkalommal felszólította a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet, hogy a szakértők által összegyűjtött mintákat vizsgálják meg. Szergej Lavrov novemberben azt mondta, hogy

orosz szakemberek olyan mintákat találtak, amelyek bizonyítják, hogy a lázadók mérgező anyagokkal töltött lövedékeket használtak. A begyűjtött minták kétséget kizáróan bizonyítják, hogy mérgező anyagokról van szó."

Lavrov bírálta a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet, amiért – a nyugati nyomásnak eleget téve – nem tesz semmit.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére