Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Náciktól való rettegés és verbális migránssimogatás: így zajlott a német evangélikus egyház ötnapos szeánsza

Horváth Tamás

2019.06.23. 20:28

A Bundestag pártjai közül egyedül az AfD-t nem hívták meg a bevándorláspárti rendezvényre.

Vasárnap véget ért a 37. alkalommal megrendezett Német Evangélikus Egyházi Napok (DEKT) elnevezésű ötnapos fesztivál, amely a németországi evangélikus egyház legnagyobb szabású világi rendezvénye.

Az idei, Dortmundban tartott eseményre mintegy 2000 pódiumbeszélgetést, vitát, kiállítást, istentiszteletet, koncertet, tüntetést és egyéb rendezvényt szerveztek. A vendégek között volt többek között Angela Merkel kancellár, Frank-Walter Steinmeier államfő, valamint a társadalmi és a politikai élet számos vezető alakja. A vallási, társadalmi és politikai kérdésekkel foglalkozó szeánszra nagyjából 120 ezren látogattak el.

Az idei egyházi napok egyik felszólalója | Fotó: kirchentag.de

A befogadást, a demokráciát, a toleranciát és a diszkriminációellenességet hirdető szervezők a Bundestag valamennyi pártjából hívtak politikusokat előadónak,

leszámítva az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki pártot.

A DEKT vezetői ezzel kitartottak a 2016-ban rögzített álláspontjuk mellett, miszerint a rendezvény hivatalos programjaira nem hívnak meg közreműködőként olyan személyiségeket, akik „rasszista”, vagy „csoportra vonatkoztatott emberellenesség kategóriájába sorolandó” kijelentéseket tesznek.

Az egyházi napok rendezvényein sokan a „szélsőjobbal” szembeni határozott kiállást szorgalmazták, az iszlamistákról ellenben nem nagyon esett szó.

A neonácikkal megjelenésük pillanatában és tabuk nélkül kell felvenni a küzdelmet, a szövetségi kormány nagyon komolyan veszi ezt a feladatot

– próbált nagyot mondani például Angela Merkel, aki szombaton szólalt fel a találkozón.

Angela Merkel a DEKT 2019-es rendezvényén | Fotó: kirchentag.de

A fő témák között volt az Európai Unió migrációs politikája is, különös tekintettel a Földközi-tengeren az EU-ba igyekvő migránsokra.

Az egyházi napok résztvevői hitet tettek a bevándorlás mellett, ennek jegyében „Küldjünk egy hajót” címmel online petíciót indítottak, amelyben felszólították az evangélikus egyház hivatalos vezetőségét, hogy az unió jelenlegi, felelőtlen politikájának ellensúlyozása és egy emberségesebb menekültpolitika érdekében

indítson mentőakciót az Európát Észak-Afrikától elválasztó tengerre, „a világ leggyilkosabb vizeire”.

Hangsúlyozták, hogy nem elég az NGO-k műveleteinek pénzügyi támogatása, a németországi evangélikus egyháznak saját migránstaxit kell indítania.

Az olasz hatóságok valószínűleg nehezebben tartóztatnának fel egy ilyen hajót, mint az NGO-hajókat

– mondta Sven Giegold, a Zöldek európai parlamenti képviselője, a bevándorláspárti petíció egyik kezdeményezője.

A DEKT világi mozgalom, amely 1949 óta működik. Rendezvénysorozatát minden második évben tartja meg, mindig más helyszíneken. Legutóbb, 2017-ben két helyszín volt, Berlin és Wittenberg, ahol Luther Márton német szerzetes elindította a reformációt az egyházi megújulást követelő téziseinek 1517. október 31-i meghirdetésével. A 83 milliós Németországban nagyjából 21,5 millió evangélikus él, ez a második legnagyobb vallási csoport a katolikusok mintegy 23,3 millió fős közössége után – írja az MTI.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére