Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagyon fontolgatják a svédek, hogy belépnek a NATO-ba

888.hu / MTI

2022.05.10. 11:00

Az északi régió védelmi képességei megerősödnének, ha Svédország és Finnország csatlakozna a NATO-hoz, mert a szövetség keretein belül lehetővé válna a közös védelmi tervezés – jelentette ki Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a svéd rádiónak nyilatkozva kedden.

 

A kormányzó szociáldemokrata párt politikusa hozzátette: ha a két ország csatlakozik az észak-atlanti szövetséghez, akkor támaszkodhatnak egymás erősségeire, és teljesen kiegészíthetik egymást.

Ennek hatására együtt erősebbek lehetünk.”

– hangsúlyozta Hultqvist, aki mindazonáltal eddig szkeptikus volt Svédország NATO-tagságát illetően, és a rádióinterjúban sem árulta el, hogy mi a jelenlegi személyes álláspontja.

Svédország már korábban védelmi megállapodásokat kötött szomszédjaival az északi régióban.

A szociáldemokraták május 15-én döntenek arról, hogy módosítanak-e évtizedekre visszanyúló, hagyományos politikájukon, amely szerint ellenzik Svédország NATO-tagságát.

Ha a módosítás mellett döntenek, akkor Stockholm szinte biztosan kérni fogja felvételét a harminc országból álló szövetségbe.

 

Oroszország Ukrajna elleni háborúja nyomán Svédország és Finnország átértékelte eddigi biztonságpolitikáját. Sauli Niinistö finn elnök a várakozások szerint a héten bejelenti: támogatja, hogy országa csatlakozási kérelmet nyújtson be a NATO-hoz.

Az északi országok közül Dánia, Norvégia és Izland már tagjai az észak-atlanti szövetségnek.

 

Nógrádi György korábban a 888-nak nyilatkozta:

Jelenleg mind a svéd, mind a finn közhangulat az, hogy be kell lépni a NATO-ba, de a svédek kevésbé érdekesek az oroszoknak, a finnek jobban, mivel valamivel több mint 1300 km közös orosz-finn határ van. Ha a finnek belépnek, az azt jelenti, hogy 1300 km-rel nő az orosz-NATO határ. Az oroszok már bejelentették, hogy orosz csapatokat küldenek oda, meghatározott fegyvertípusokkal. Ennek azért nincs jelentősége, mert az európai katonai fő irány maga Ukrajna, ezért nem a svédek és a finnek a kulcskérdés. Nyilvánvalóan lesz orosz tiltakozás Finnország és Svédország a NATO-ba lépése ellen, de ennek valós, igazi jelentősége nincs.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére