Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagyszabású dróngyakorlatba kezdett az iráni hadsereg

888/MTI

2021.01.05. 15:48

Nagyszabású dróngyakorlatba kezdett az iráni hadsereg kedden az ország északi részén található Szemnán tartományban – jelentette a Taszním nevű félhivatalos iráni hírügynökség.

A tájékoztatás szerint a műveletekben több száz drón vesz részt. Szejid Mahmúd Muszavi ellentengernagy azt mondta, hogy a hadgyakorlat során a hadsereg szárazföldi, légi és tengeri egységeinek különböző drónrendszerei hajtanak végre meghatározott feladatokat valódi háborús körülményeket szimulálva. A műveletek közt szerepel légi célpontok megsemmisítése levegő-levegő rakétákkal, földi célpontoké bombákkal és rakétákkal, valamint bevetik a széles körben alkalmazott kamikaze drónokat is.

Donald Trump amerikai elnök hivatali idejének végéhez közeledve fokozódott a feszültség Teherán és Washington között, miután az Egyesült Államok azt állította: információi vannak arról, hogy Irán meg akarja torolni az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységét vezető Kászim Szulejmáni egy évvel ezelőtti halálát. Szulejmánival tavaly január elején amerikai dróncsapás végzett a bagdadi repülőtér közelében, a halálának egyéves évfordulóján rendezett megemlékezésen pedig az iráni hadsereg több magas rangú tagja, egyebek közt a Szulejmáni helyére kinevezett Iszmáil Gáni valóban bosszút emlegetett.

A két ország között folyamatos a feszültség azóta, hogy Washington 2018-ban felmondta az iszlám köztársasággal kötött atomalkut, és újra életbe léptette a felfüggesztett szankciókat. Teherán válaszul elállt a megállapodásban vállalt kötelezettségeitől, és újra urándúsításba kezdett.

Az Egyesült Államok november végén a Perzsa(Arab)-öbölbe küldte a Nimitz amerikai repülőgép-hordozót, december 10-én pedig két B–52-es amerikai bombázó repült át a térség felett egy elsősorban Irán ellen irányuló erődemonstráció keretében.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére