Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem biztos, hogy Ukrajna tagjelölt lehet az EU-ban

888.hu

2022.06.16. 15:00

Vannak kormányok, akik szerint ha nem állna háborúban, Ukrajna akkor sem felelne meg a tagjelölti státusz feltételeinek.

 

Több ország is ódzkodik Ukrajna tagjelölti státuszától az EU-ban. Közéjük tartozik Dánia és Portugália is, amely országok vezetői azzal érvelnek, hogy ha Ukrajna nem állna háborúban, akkor sem felelne meg a tagjelöltséghez szükséges feltételeknek.

Más államok viszont feltételekkel adnák csak meg a tagjelöltséget keleti szomszédunknak. Ők akkor támogatják csak azt, hogy ha helyreállt a béke, akkor Kijev lépéseket tesz a korrupció ellen és megerősíti a jogállami intézményeket.

Közép- és kelet-Európában viszont a legtöbben támogatják Ukrajna felvételét. Sőt a lengyelek kifejezetten sürgetik.

„Nincs alternatívája annak az egyértelmű és határozott politikai üzenetnek, hogy az EUCO megadja Ukrajnának a tagjelölti státuszt.”
– nyilatkozta Andrzej Sados, Lengyelország EU-nagykövete, majd hozzátette: „Véleményem szerint Ukrajna a jövő héten az EUCO ülésén megkapja a tagjelölti státuszt”.

Velük szemben Olaf Scholz német kancellár a Politico szerint „óvatosan halad Ukrajna tagjelölt státuszának támogatása felé”.

 

Eközben egyébként tárgyalások zajlanak a Moldova tagjelöltségéről is. Erről Macron úgy nyilatkozott, hogy Moldova rendes körülmények között feltehetőleg nem kapná meg a tagjelölti státuszt, az ukrajnai orosz hadművelet és ennek destabilizáló hatása miatt azonban a helyzetet most másképp értékelik. A francia államfő arra is kitért, hogy szerinte az európai unió bővítése nem az egyetlen lehetséges válasz a kontinens stabilitásának fenntartására.

 

Magyarország támogatja Moldova EU-s csatlakozását. Erről csütörtökön reggel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Natalia Gavrilita miniszterelnök asszony. A megbeszélésen áttekintették az ukrajnai helyzetet, különös tekintettel a menekültválságra; mivel mindkét ország Ukrajna szomszédja, a háború elől menekülők százezreinek nyújt segítséget Moldova és Magyarország is.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére