Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem engedik a tálibok a lányokat és fiúkat együtt tanulni az iskolában

888.hu

2021.08.30. 14:40

Korábbi brutális uralmuk alatt a tálibok kizárták a nőket a közéletből, megtiltották számukra a szórakozást, és brutális büntetéseket szabtak ki rájuk – például házasságtörés miatt halálra kövezték őket.

 

Az afgán nők tanulhatnak az egyetemeken, de a vegyes órákat betiltanák”

– közölte vasárnap a tálibok megbízott oktatási minisztere.

A radikális iszlamista csoport, amely augusztus közepén került hatalomra, megfogadta, hogy másképp fog kormányozni, mint az 1990-es években, amikor megtiltották a nőknek, hogy részt vegyenek az oktatásban.

Az Afganisztánban élő emberek a saría jog tekintetében biztonságban folytatják tovább tanulmányaikat az egyetemeken, anélkül hogy vegyes csoportokban – férfiak és nők keveredve – kelljen tanulniuk”

– mondta Abdul Baki Hakkani, a tálibok oktatási minisztere.

A miniszter szerint a tálibok ésszerű, iszlamista elven alapuló tantervet akarnak létrehozni, amely összhangban van a vallási, a nemzeti és a történelmi értékeikkel, továbbá annak képesnek kell lennie versenyezni más országokéval.

A lányokat és a fiúkat az általános, illetve a középiskolákban is elkülönítik,

ami már megszokott a mélyen konzervatív Afganisztánban.

A csoport ígéretet tett arra is, hogy tiszteletben tartják a nők jogait,

de csak az iszlám jog szigorú értelmezése szerint.

Az, hogy a nők dolgozni tudjanak, oktatásban részesüljenek és „keveredhessenek” a férfiakkal, a legégetőbb kérdések voltak.

A tálibok nyilatkozatait azonban szkeptikusan kezelik, sokan megkérdőjelezik, hogy a csoport betartja-e ígéreteit. Gyanakvásra adhat okot például az is, hogy a vasárnapi kabuli találkozón nem voltak jelen nők.

A tálib felsőoktatási minisztérium csak férfi tanárokkal és hallgatókkal konzultált az egyetemek működésének folytatásáról”

– mondta egy oktató, aki az előző kormány idején egy városi egyetemen dolgozott.

Az egyetemi felvételi arány az elmúlt 20 évben emelkedett, különösen azoknál a nőknél, akik férfiak mellett tanultak, és szemináriumokon vettek részt a professzorokkal. Ám az elmúlt hónapokban az oktatási központokat ért támadások, amelyekben tucatnyian haltak meg, komoly pánikot okoztak.

A tálibok tagadták, hogy ők álltak volna a támadások mögött. Korábbi brutális uralmuk alatt kizárták a nőket a közéletből, megtiltották számukra a szórakozást, és brutális büntetéseket szabtak ki rájuk – például házasságtörés miatt halálra kövezték őket.

Egyelőre a tálibok nem jelentették be a kormányalapítást, ugyanis várnak az amerikai és külföldi erők távozására.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére