Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem jött be a hiszti, Trumpot szívesen látják Londonban

Pörge Béla

2017.02.21. 06:58

Bár sokan sivalkodtak és tüntiztek a parlament elõtt, a brit törvényhozás végül nem vonta vissza Trump meghívását.
LONDON, 6:58

Bár sokan sivalkodtak és tüntiztek a parlament előtt, a brit törvényhozás végül nem vonta vissza Trump meghívását.

A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír. Jelen esetben két ilyen petíció volt, az egyik a meghívás ellen, a másik pedig mellette. Mindkettőt 100 ezernél is többen írták alá — írja az MTI.

A vita idején több ezren tüntettek a londoni parlamentnél, Trump látogatása ellen tiltakozva. A tüntetés zaja az ülésteremben is jól hallható volt, helyi beszámolók alapján a szokásos fasizmus és rasszizmus elleni jelszavakat skandálták, illetve sok volt a migránssimogató transzparens is.

A brit külügyminisztérium képviselője a hétfő este háromórás vita után közölte, hogy a kormány nem vonja vissza a meghívást.

A meghívás elleni petíció január végén indult annak érdekében, hogy Nagy-Britannia ne fogadja állami látogatáson, vagyis II. Erzsébet királynő vendégeként az amerikai elnököt. A meghívást Theresa May brit miniszterelnök adta át az uralkodó nevében múlt havi washingtoni látogatásán, amit Trump el is fogadott.

A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent tiltakozó felhívás kezdeményezői szerint Trumpot nem lenne szabad állami látogatásra meghívni, mivel ez a kezdeményezők szerint:

kínos helyzetbe hozná II. Erzsébet királynőt, mert az amerikai elnök a nőkkel szemben tanúsított, alaposan dokumentált megvető magatartása és közönséges megnyilvánulásai alkalmatlanná teszik őt arra, hogy Õfelsége fogadhassa."

A támogató petíció szerint ugyanakkor Trumpot a szabad világ vezetőjeként megilleti az állami látogatással járó megtiszteltetés, annál is inkább, mivel Nagy-Britannia a szólásszabadság híve, és nem hisz abban, hogy a más véleményen lévőkbe bele kellene fojtani a szót.

A hétfő esti alsóházi vita jelképes jelentőségű volt, formális szavazást a képviselők nem tartottak, és állásfoglalásaik nem kötelezik a kormányt cselekvésre a meghívás ügyében.

A vitában az állami látogatásra szóló meghívást ellenzők – főleg az ellenzéki Munkáspárt, a Liberális Demokraták, illetve a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) – képviselői olykor szenvedélyes hangvételű felszólalásokban fejezték ki nemtetszésüket Trump meghívása miatt.

Az egyik munkáspárti képviselő "gusztustalan, bigott embernek" nevezte Trumpot, míg egy skót képviselőnő kijelentette: a meghívással a brit kormány legitimálja Trump "szexista, rasszista, idegengyűlölő retorikáját".

A Liberális Demokraták felszólalója "katasztrofálisan elhibázott" döntésnek nevezte az amerikai elnök meghívását.

A konzervatív párti kormány nevében Alan Duncan külügyi államtitkár mindazonáltal kijelentette: London hivatalos álláspontja szerint minden lehetséges eszközt fel kell használni arra, hogy a brit kormány "megtalálja a közös hangot" Donald Trumppal.

A látogatásnak meg kell történnie, és meg is fog történni, és amikor megtörténik, az Egyesült Királyság udvarias és nagyvonalú vendéglátásban részesíti Trump elnököt"

— mondta Duncan.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére