Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem kérnek az európai liberálisok az Öt Csillag Mozgalomból

Nagy Gábor

2017.01.09. 20:05

Elutasította hétfõn az Európai Parlament (EP) liberális frakciója (ALDE) az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) csatlakozási kérelmét.
BRÜSSZEL, 20:05

Elutasította hétfőn az Európai Parlament (EP) liberális frakciója (ALDE) az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) csatlakozási kérelmét.

Az euroszkeptikus, populista M5S szavazóinak többsége hétfőn támogatásáról biztosította a pártelnök Beppe Grillo kezdeményezését, amelynek értelmében a mozgalom EP-képviselői átültek volna a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalomból (EFDD) a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) formáció soraiba.

Ezt azonban leszavazták az ALDE európai parlamenti képviselői, a csatlakozási kérelem jóváhagyásához kétharmados többségre lett volna szükség.

Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője szerint a felek között "továbbra is alapvető nézetkülönbségek vannak fontos európai ügyeket illetően", "nincs elég közös alap a csatlakozási kérelem elfogadásához". A volt belga kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, "a közös érdekek mentén, a környezetvédelem, az átláthatóság, illetve a közvetlen demokrácia terén továbbra is együtt fognak működni".

Ha az Öt Csillag Mozgalom 17 képviselője csatlakozhatott volna az Európai Parlamentben jelenleg 68 hellyel rendelkező liberálisokhoz, akkor az ALDE lett volna az uniós testület harmadik legnagyobb frakciója a néppárti és a szociáldemokrata képviselőcsoport után.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére