Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem találja a Pfizer igazgatójának írt SMS üzeneteket Ursula von der Leyen

888.hu

2022.06.30. 14:00

Átláthatósági gondokkal küzd az Európai Bizottság?

 

Az Európai Bizottság azt állítja, hogy nem találja, de amúgy nem is kell megtalálnia azokat az SMS-eket, amelyeket az elnök, Ursula von der Leyen váltott a Pfizer nevű gyógyszergyártó vezetőjével a koronavírus-járvány idején, és ezzel a kijelentéssel tovább szítják a vitát az EU belső felügyelőszervével.

Az európai ombudsman szerint a Bizottság azt mondta,

jogában áll nem vezetni nyilvántartást Von der Leyen szöveges üzeneteiről.

 

Emily O'Reilly ombudsman januárban hivatali visszaéléssel vádolta az EU végrehajtó testületét. Szerinte ugyanis az uniós szakpolitikákra és döntésekre vonatkozó szöveges üzeneteket az uniós átláthatósági szabályok hatálya alá tartozó dokumentumként kellene kezelni.

A műsor, amelyet csak Delete-gate néven emlegetnek, azután kezdődött, hogy a The New York Times 2021 áprilisában arról számolt be, hogy Von der Leyen szöveges üzeneteket váltott a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával, és olyan kapcsolatot alakított ki, amely jövedelmező üzleteket hozott létre az életmentő koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban.

Az Európai Bizottság ráadásul elutasította egy újságíró információszabadsággal kapcsolatos kérését, amiben arra kérte a testületet, hogy adja át a szöveges üzeneteket.

Az ombudsman első jelentéséből kiderült, hogy

a bizottság nem tett kísérletet az üzenetek felkutatására.

O'Reilly utasította a tisztviselőket, hogy keressék meg az üzeneteket.

Dacos válaszában a Bizottság azt mondta, hogy nem találja az üzeneteket, mert ilyen „rövid életű, múló dokumentumokat nem őriznek”, és „nincsenek az intézmény birtokában”.

A bizottság megerősítheti, hogy az elnöki kabinet [vezető tisztviselők] által a dokumentumokhoz való hozzáférés iránti kérelemnek megfelelő releváns szöveges üzenetek keresése nem vezetett eredményre.”

– áll Vĕra Jourova válaszában.

 

A bizottság megismételte, hogy nem látja szükségét az SMS-ek megőrzésének, mivel azok nem tartalmaznak létfontosságú információkat.

Az ombudsman a bizottság válaszát „több ponton is problematikusnak” minősítette.

 

Az Európai Bizottság azért vehette az ügyet félvállról, mert az uniós szabályokat az átláthatóságról és a dokumentumok hozzáférhetőségéről 2001 óta nem frissítették, tehát olyan szabálykönyv van életben, amely akkor született, amikor még nem volt például se Facebook, se YouTube.

 

Egyébként nincs min meglepődni.

Amikor az Európai Bizottság megkötötte a vakcinabeszerzésekről szóló szerződéseket, ügyeltek arra, hogy az igazán fontos részeket kitakarják.

A botrány akkora lett, hogy még Donáth Anna, momentumos EP-képviselő is kénytelen volt elismerni, hogy a beszerzés nem volt transzparens.

 

Amikor [az Európai Bizottság] a szerződéseket megkötötte az oltóanyagokkal kapcsolatban a beszállítókkal és a cégekkel, amelyek gyártják ezeket, ott nem volt transzparens. EP-képviselők hetekig verték az asztalt, hogy betekinthessenek ezekbe a dokumentumokba. Majd minden frakcióból egy ember kapott 40 percet több száz oldalas dokumentumok megtekintésére úgy, hogy nem készíthettek róla felvételt. Egy toll és egy papír lehetett náluk, és ki volt takarva minden fontos adat belőle, mert ez üzleti titok.”

– mondta Donáth.

A magyar kormány az általa kötött szerződéseket nyilvánosságra hozta.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére