Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németország az ENSZ megerõsítését szorgalmazza

Tóth Dalma

2018.03.28. 21:00

Az új német külügyminiszter, Heiko Maas azért utazott New Yorkba, hogy bemutatkozzon. Beszédében az ENSZ megerõsítése mellett foglalt állást.
BERLIN, 21:00

Az új német külügyminiszter, Heiko Maas azért utazott New Yorkba, hogy bemutatkozzon. Beszédében az ENSZ megerősítése mellett foglalt állást.

Maas szerint az ENSZ szerepének erősítésére van szükség olyan időkben, amikor – mint fogalmazott – egyre gyakoribbakká válnak a nemzeti külön utak.

Olyan időkben élünk, amikor nagyobb igény van az ENSZ-re, s nem kevesebb, mint azt egyesek gondolják"

– hangsúlyozta Maas. A német szociáldemokrata politikus ezzel kapcsolatban utalt Donald Trump amerikai elnökre, aki kritikusan tekint a 193 tagállammal rendelkező világszervezet tevékenységére.

Az új külügyminiszter szavai alapján Németország támogatja az ENSZ megerősítését a nemzetállamokkal szemben. Múlt héten Angela Merkel német kancellár is arról beszélt a Bundestagban, hogy gondoskodni kell arról, hogy az ENSZ menekülteket segítő programjai rendelkezzenek megfelelő forrásokkal. A menekültválság egyik fő kiváltó oka éppen e programok alulfinanszírozottsága volt – mutatott rá a német kancellár, aláhúzva, hogy nagyon fontos a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében.

Mindeközben a nemzetközi szervezetben épp most próbálnak mindenkire ráerőltetni egy globális migrációs paktumot. A csomag többek között alapvető emberi joggá tenné a migrációt, valamint közigazgatási ügyként kezelné a határsértéseket. A javaslat szerint a migráció jó és megállíthatatlan, amellyel Magyarország nem ért egyet. Magyarország mindaddig a lehető leghatározottabban ellenezni fogja a globális migrációs csomagot, amíg abba a kormány által benyújtott 12 pont mindegyike bele nem kerül.

Szijjártó Péter korábban elmondta, hogy az ENSZ migrációs csomagja jogilag ugyan nem kötelező, de ha elfogadják, hivatkozási alappá válik, mint a fenntartható fejlődési célok. A miniszter szerint a migráció rendkívüli nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért sem lenne kedvező, ha elfogadásra kerülne a javaslatcsomag.

Németország ismét ENSZ BT-tag akar lenni

A dpa német hírügynökség szerint Maas New Yorkban mindenekelőtt támogatást kíván szerezni ahhoz, hogy Németország 2019/2020-ban ismét az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja lehessen.

"Vállaljuk a felelősséget, és a jövőben is vállalni akarjuk" – emelte ki Maas utalva arra: António Guterres ENSZ-főtitkár előtt kifejezésre juttatta Németország készségét arra, hogy "felelősséget vállaljon minden olyan kérdésben, amely a világszervezet napirendjén szerepel". Emlékeztetett: Németország az ENSZ második legnagyobb befizetője, illetve fontos szerepe van a békemissziókban is, amelyekhez csapatokkal járul hozzá. Hozzátette: Németország a BT-ben "a hamis hírek korában is józan ésszel akar majd eljárni".

A világszervezet Biztonsági Tanácsának vétójoggal nem rendelkező tíz nem állandó tagjából öt ország jelöltségéről június 8-án fognak szavazni az ENSZ Közgyűlésében. A nyugati államok két helyéért Németország mellett Belgium és Izrael száll ringbe. Maas ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: "nem valaki ellen, hanem az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik helyéért indulunk".

Németország eddig öt alkalommal volt a BT tagja, legutóbb 2011-12-ben.

Az ENSZ BT öt állandó, vétóhatalommal rendelkező tagja – az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország – mellett a testületnek tíz nem állandó tagja van, akiket két évre választanak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére